c S

Sodni proces v ameriškem Baltimoru razkriva razsežnosti korupcije tamkajšnje policije

09.02.2018 08:25 Baltimore, 09. februarja (STA) - V ameriškem Baltimoru se končuje sodni proces proti dvema policijskima detektivoma, ki sta obtožena vrste zločinov med ropanjem kriminalcev, ki se kot taki niso mogli nikomur pritožiti. Obema grozi dosmrtni zapor, saj je šest njunih kolegov že priznalo krivdo in sodeluje s preiskavo oziroma tožilstvom.

Zgodba je podobna zgodbi številnih drugih ameriških mest, kjer je so se skušali boriti proti visoki stopnji kriminala in je zdravilo postalo hujše od bolezni. Eden od najbolj odmevnih je bil pred več kot 20 leti primer Los Angelesa, ki je moral zaradi policijske korupcije pod zvezni nadzor.

Baltimore je mesto s 600.000 prebivalci nedaleč od prestolnice ZDA Washington in 60 odstotkov prebivalcev je temnopoltih. V ospredje zanimanja se je prebil že leta 2015, ko so izbruhnili hudi nemiri, ker so policisti z namišljenim izgovorom aretirali temnopoltega majhnega kriminalca in ga vrgli v policijsko vozilo. Freddie Gray je pri tem dobil tako hude poškodbe, da je kasneje v bolnišnici umrl.

Mestne oblasti so se nato odločile popraviti odnose med policijo in javnostjo, kar je pripeljalo do zamer na policijski strani, vendar so te sedaj zaradi pregona članov posebne enote za boj proti nezakonitemu orožju potihnile. V Baltimoru je bilo lani 343 umorov, kar je več kot v New Yorku, kjer živi več kot osem milijonov ljudi.

Mesto je preplavljeno z nezakonitim orožjem in mamili. Policija je za boj proti temu ustanovila posebno enoto, ki je bila uvodoma zelo uspešna. Sedaj je vse to še slabše, saj bodo na prostost prišli skoraj vsi kriminalci, ki jih je v letih dela aretiral kdo od osmih obtoženih policistov, od katerih jih je šest priznalo krivdo v zameno za nižjo kazen.

Na tnalu sta sedaj še detektiva Daniel Hersl in Marcus Taylor, ki jima grozi obsodba na dolgoletne zaporne kazni. Če se to ne bo zgodilo, obstaja velika verjetnost, da se bo v Baltimoru ponovilo leto 2015 s hudimi nemiri.

Na sojenju so pričali tako kriminalci kot kolegi obtoženih. Med drugim je prišlo na dan, da so po vdoru v stanovanje kriminalca zaplenili 7650 dolarjev, isti preprodajalec mamil pa je menda imel v predalu 22.000 dolarjev.

Drugemu so med racijo vlomili v trezor, v njem našli 200.000 dolarjev in pospravili polovico, drugo polovico pa položili nazaj in nato uradno odprli trezor v katerem so našli 100.000 dolarjev, kar so tudi posneli s kamerami in prijavili.

Vodja posebne enote Wayne Jenkins je podrejenim med drugim tudi naročil, naj kupijo zračne pištole, ki delujejo kot prave, da jih lahko ob ustrezni priložnosti podtaknejo osumljencu, ki so ga ustrelili, da so se lahko izgovorili na samoobrambo.

Sodni proces naj bi se kmalu končal z odločitvijo porote. Karkoli se bo zgodilo, je več kot jasno, da županja Catheirne Pugh ne bo imela lahkega dela.