c S

Merklova in Schulz zadovoljna s koalicijskim dogovorom

07.02.2018 16:03 Berlin, 07. februarja (STA) - Nemška kanclerka Angela Merkel je ocenila, da bo danes sklenjena koalicijska pogodba med njeno konservativno unijo (CDU/CSU) in socialdemokrati (SPD) dobra podlaga za stabilno nemško vlado. Prizadevanja na pogajanjih v zadnjih tednih so se obrestovala, je dejala. Zadovoljen je tudi vodja SPD Martin Schulz.

Pogodba, ki jo je danes v Berlinu dokončalo več kot 90 pogajalcev vseh treh strank, ima "v veliki meri socialdemokratsko pisavo", je izjavil Schulz na skupni novinarski konferenci z Merklovo, ki vodi Krščansko-demokratsko unijo (CDU), ter vodjo bavarske Krščansko-socialne unije Horstom Seehoferjem.

"Prepričana sem, da bo koalicijska pogodba, ki smo jo skupaj sklenili, predstavljala temelje za dobro in stabilno vlado, ki jo naša država potrebuje in kar jih toliko v svetu pričakuje od nas," je dejala Merklova.

Poudarila je še, da jo morajo zdaj še uspešno predstaviti javnosti in predvsem članstvu strank. Njena Krščansko-demokratska unija bo o koalicijski pogodbi odločala na izrednem kongresu.

Največ pozornosti bo sicer usmerjene v SPD, kjer se bo članstvo o pogodbi izrekalo naslednje tri tedne, negotovost pa je velika, saj je stranka močno razklana glede vprašanja, ali bi sploh še šli v novo veliko koalicijo s konservativci. Rezultati odločanja več kot 460.000 članov SPD naj bi bili sicer znani 4. marca.

Merklova je poudarila, da so v koalicijski pogodbi določili veliko konkretnih ukrepov in tudi časovni načrt, kdaj bodo preverjali, ali vlada uresničuje zadane cilje. Na številnih področjih, od izobraževanja do raziskav in digitalizacije, so se dogovorili za številne konkretne ukrepe. Dogovorili so se tudi za pošteno delitev državnega denarja in predvsem za dobro gospodarjenje, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še povedala Merklova.

Glede kadrovske sestave nove vlade je dejala, da "je bilo treba sklepati kompromise" s SPD. Socialdemokrati bodo namreč vodili močne portfelje - ministrstva za zunanje zadeve, finance, delo in socialne zadeve. A kot je poudarila Merklova, so tudi krščanski demokrati ohranili pomembna ministrstva, med njimi zdravstvo in kmetijstvo.

Zadovoljstvo nad izpogajanim je izrazil tudi Seehofer, ki naj bi prevzel vodenje notranjega ministrstva. Opozoril je, da so vse tri stranke dojele sporočilo volivcev na volitvah septembra lani, kjer so vse dosegle slabši rezultat kot pred štirimi leti. "Razumeli smo, da na ta način ne bo šlo naprej," je dejal.