c S

Predsednik republike načelno podpira širitveno strategijo Evropske komisije

07.02.2018 15:20 Ljubljana, 07. februarja (STA) - Predsednik republike Borut Pahor se je danes odzval na v torek objavljeno širitveno strategijo Evropske komisije na Zahodni Balkan. Pahor načelno podpira strategijo, vendar pričakuje odpravo nejasnosti ter nedvoumnost stališča Evropske komisije glede spoštovanja odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Predsednik republike je prav zaradi tega danes povabil na pogovor predstavnika Evropske komisije v Sloveniji Zorana Stančiča in ga zaprosil, da predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju prenese pričakovanje Slovenije, da Evropska komisija še naprej smatra, da je meja med Slovenijo in Hrvaško s sodbo arbitražnega sodišča določena.

"Tako Slovenija razume njegov včerajšnji poziv obema državama, da sta odgovorni za ta problem in ga morata rešiti: torej problem implementacije in ne problem določitve meje," so še pojasnili v uradu predsednika republike.

Stančič je predsedniku republike zagotovil, da ostaja mnenje Evropske komisije nespremenjeno, torej, da je meja določena; ostaja pa problem njene implementacije. Pahor je to stališče ocenil kot zelo pomembno, saj odpravlja morebitne nesporazume o pogledih Evropske komisije na vprašanje njenega odnosa do narave spora med Slovenijo in Hrvaško. Prav zaradi tega je Stančiču dejal, da mora Evropska komisija glede strategije širitve na Zahodni Balkan natančneje opredeliti, kako razume rešitev vprašanj o meji držav kandidatk, so še sporočili iz urada republike.

V strategiji širitve, ki kot časovni okvir za morebiten sprejem prvih novih držav Zahodnega Balkana navaja leto 2025, Evropska komisija tudi navaja, da bo v prihodnje od držav kandidatk tudi zahtevala, da še pred vstopom v EU rešijo mejna vprašanja.

"Tako stališče je imela tudi Slovenija glede vstopa Hrvaške. Zato sta tedaj Slovenija in Hrvaška ob sodelovanju Evropske unije z arbitražnim sporazumom dogovorili način določitve njune meje na kopnem in na morju," so še zapisali v uradu predsednika republike.