c S

Bruselj ob dobri gospodarski napovedi poziva k reformam

07.02.2018 14:04 Bruselj, 07. februarja (STA) - Evropsko gospodarstvo presega pričakovanja, trdna rast naj bi se nadaljevala tudi v prihodnjem letu, ugotavlja Evropska komisija v zimski gospodarski napovedi. Zdaj je čas za reforme v območju evra, pozivajo v Bruslju ter opozarjajo na tveganja zaradi negotovega izida pogajanj o brexitu, geopolitičnih napetosti in protekcionističnih politik.

Tako območje evra kot celotna EU sta lani beležila 2,4-odstotno gospodarsko rast, kar je največja rast v minulem desetletju. Komisija je tako v primerjavi z jesenjo napoved izboljšala za 0,2 odstotno točko za območje evra in za 0,1 odstotno točko za celotno EU.

Trdna rast se bo nadaljevala letos in prihodnje leto, ko bosta tako območje evra kot EU beležila 2,3-odstotno oziroma dveodstotno krepitev bruto domačega proizvoda (BDP). Tudi to je za 0,2 oziroma za 0,1 odstotno točko več, kot je komisija obema napovedala novembra.

Območje evra beleži najvišje stopnje rasti od izbruha finančne krize leta 2008. Brezposelnost in primanjkljaji se še naprej zmanjšujejo, vlaganja pa se končno občutno krepijo, še ugotavlja komisija.

"Nadaljevati moramo prizadevanja za to, da bodo koristi rasti čutili vsi Evropejci. Izkoristiti moramo ta čas za to, da bodo naša gospodarstva odpornejša ter za poglabljanje ekonomske in monetarne unije," je ob tem poudaril podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis.

Da okno priložnosti za reforme ne bo odprto za vedno ter da je zdaj trenutek za potrebne ambiciozne odločitve za krepitev ekonomske in monetarne unije, poudarja tudi evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici.

Boljša gospodarska rast od pričakovane je po navedbah komisije rezultat izboljševanja razmer na trgih dela in dobrega gospodarskega razpoloženja ter krepitve globalne gospodarske dejavnosti in trgovine.

Med tveganji komisija izpostavlja negotov izid pogajanj o brexitu, geopolitične napetosti in premike k bolj protekcionističnim politikam.

Komisija je poleg podatkov o BDP objavila tudi podatke o inflaciji. Inflacija v območju evra je bila lani 1,5-odstotna, na enaki ravni naj bi ostala tudi letos, v prihodnjem letu pa naj bi se zvišala na 1,6 odstotka BDP.

Komisija sicer spreminja način objavljanja gospodarskih napovedi. Odslej bo namesto treh celovitih napovedi na leto objavljala dve celoviti, spomladansko in jesensko, ter dve vmesni, zimsko in poletno, ki ne vključujeta podatkov o javnih financah, temveč samo o BDP in inflaciji.