c S

EU bi lahko med prehodnim obdobjem Londonu omejila dostop do skupnega trga

07.02.2018 13:57 Bruselj, 07. februarja (STA) - Dogovor o prehodnem obdobju po izstopu Velike Britanije iz EU bi lahko vključeval tudi poseben mehanizem, v skladu s katerim bi Londonu omejili dostop do skupnega evropskega trga, če ne bo spoštoval pravil o prehodnem obdobju, piše v danes objavljenem osnutku tega dogovora. Kritiki v Veliki Britaniji so to označili "neumne grožnje".

Po predvidenem izstopu Velike Britanije marca 2019 bo Otok ostal zavezan evropski zakonodaji, če bo želel še naprej dostopati do skupnega evropskega trga do konca leta 2020, ko naj bi se izteklo prehodno obdobje. V tem času bo lahko o morebitnih sporih med Londonom in Brusljem odločalo sodišče EU, vendar pa bi lahko sodišče odločitve sprejemalo tudi več let, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vendar pa EU v pet strani dolgem osnutku besedila dogovora o prehodnem obdobju predlaga možnost, da bi Veliko Britanijo lahko kaznovali, če sodišče ne bo pravočasno sprejelo odločitve o morebitnem kršenju pravil, ki bodo veljala v prehodnem obdobju.

"Izstopni dogovor mora vključevati mehanizem, ki bo uniji omogočal odvzem določenih koristi, ki jih ima Velika Britanija od sodelovanja na notranjem trgu, če sodišče EU ne bo v primernem času razjasnilo zadeve," piše v dokumentu.

Med drugim bi lahko te sankcije vključevale ponovno uvedbo carin in carinskih pregledov, ki bi jih sicer bil Otok kot del notranjega trga v času prehodnega obdobja oproščen.

Zagovorniki brexita med britanskimi poslanci so se burno odzvali na predlog besedila. Poudarili so, da bi bilo "skrajno sprevrženo", če bi EU uvedla carine na britanske dobrine, ko pa sta gospodarstvi EU in Velike Britanije tako tesno povezani.

"To, da mora groziti s takšnimi neumnimi grožnjami, kaže, kako prestrašena je EU," je povedal vidnejši poslanec iz vrst konservativcev britanske premierke Therese May Bernard Jenkin.

Konservativec Jacob Rees-Mogg, ki bi lahko bil tudi nasprotnik Mayeve za vodenje stranke, pa je dejal, da se bo britanska vlada s tem "zelo težko" strinjala, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Sama britanska vlada ni potrdila, ali bo sprejela predlog EU oziroma ali ima pripravljen načrt za morebitno blokado dostopa do enotnega trga. "To je osnutek dokumenta EU, ki zgolj odraža njihove usmeritve," so sporočili z britanskega ministrstva za brexit.

Ta teden sicer v Bruslju poteka nov krog izstopnih pogajanj med Londonom in Brusljem, na katerih govorijo o britanskem odhodu in prehodnem obdobju. O slednjem se želijo dogovoriti do konca marca, kar bi jim nato omogočilo pogovore o prihodnjih odnosih.

Strani sta decembra dosegli zadosten napredek o treh prednostnih ločitvenih vprašanjih - finančni poravnavi, pravicah državljanov in meji na irskem otoku.