c S

Schulz bo novi nemški zunanji minister

07.02.2018 13:56 Berlin, 07. februarja (STA) - Vodja nemških socialdemokratov (SPD) Martin Schulz bo novi nemški zunanji minister, poroča nemška tiskovna agencija dpa po sklenitvi koalicijskega dogovora med konservativno unijo (CDU/CSU) pod vodstvom kanclerke Angele Merkel in SPD.

Da je bil koalicijski dogovor za četrto vlado pod vodstvom Merklove sklenjen, je potrdil tudi vodja njenega kabineta in sedanji vršilec dolžnosti finančnega ministra Peter Altmeier. "Imamo koalicijski dogovor, ki bo omogočil veliko pozitivnih stvari za veliko državljanov," je dejal Altmeier novinarjem po koncu zadnjega kroga pogovorov, ki je potekal več kot 24 ur.

Zadovoljstvo nad sklenjenim dogovorom o novi rdeče-črni veliki koaliciji so izrazili tudi v vodstvu SPD. "Utrujeni, a zadovoljni. Dogovor je sklenjen. Končno," je stranka objavila na omrežju WhatsApp skupaj s fotografijo sedmih strankinih pogajalcev.

Med njimi sta bila tudi Schulz in hamburški župan Olaf Scholz. Prvi naj bi glede na navedbe virov iz pogajalskih skupin postal novi zunanji minister, drugi pa naj bi odslej vodil finančno ministrstvo, navaja dpa. SPD naj bi poleg tega še naprej vodil ministrstvo za delo ter socialne zadeve.

Iz virov pri SPD pa je dpa izvedela še, da bo Schulz zdaj odstopil s položaja predsednika stranke in ga predal vodji strankine poslanske skupine v bundestagu Andrei Nahles.

62-letni Schulz je sicer predsednik stranke postal januarja lani, da bi kot glavni kandidat stranke konkuriral Merklovi za kanclerski položaj. Sprva je stranki zaradi te poteze priljubljenost močno narasla, a tik pred volitvami sredi septembra lani upadla na rekordno nizko raven; SPD je dobila le 20,5 odstotka glasov.

Schulz je po tem porazu na volitvah napovedal, da bo stranka v opoziciji, a je potem po propadu pogajanj med CDU/CSU, liberalci (FDP) in Zelenimi ostala vnovična velika koalicija edina možnost, da bi se v državi izognili ponovitvi volitev.

Schulz je skupaj z ostalim vodstvom stranke prevzel to odgovornost, vendar pa bo zdaj za dokončno potrditev koalicijskega dogovora s konservativci potrebno še soglasje članstva stranke. Okoli 460.000 članov z volilno pravico se bo prihodnje tri tedne odločalo o tem, rezultati pa naj bi bili znani po 4. marcu.

O vsebini koalicijske pogodbe, ki so jo po maratonskih pogajanjih sklenili danes dopoldne, je sicer zaenkrat še relativno malo znanega. Ob položajih, ki naj bi jih zasedla SPD, je znano še, da bo vodja bavarske Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer vodil notranje ministrstvo, stranka pa naj bi prevzela še resorje za promet, digitalizacijo in razvoj, še poroča dpa.

Krščansko-demokratska unija (CDU) pod vodstvom Merklove pa bo v novi vladi vodila ministrstva za gospodarstvo, obrambo, zdravstvo, izobraževanje in kmetijstvo. Ministrstvo za gospodarstvo, ki je bilo od leta 2013 v rokah SPD, naj bi prevzel sedanji vodja kabineta kanclerke Peter Altmeier, medtem ko bo Ursula von Der Leyen še naprej vodila obrambni resor, še poroča dpa.