c S

Vrh EU in Turčije marca v Bolgariji

07.02.2018 13:54 Bruselj, 07. februarja (STA) - Najvišji predstavniki institucij EU se bodo 26. marca v bolgarski Varni sestali s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. To bo koristna priložnost za razpravo o temah v skupnem interesu, kot so vladavina prava in temeljne svoboščine, so danes povedali v Evropski komisiji. O podrobnostih o odnosih med EU in Turčijo pa niso želeli govoriti.

Z Erdoganom se bodo sestali predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in bolgarski premier Bojko Borisov, ki bo gostil srečanje.

EU in Turčija bosta razpravljali o medsebojnih odnosih ter o regionalnih in mednarodnih vprašanjih. To bo dobra priložnost za razpravo tem, kako izboljšati odnose na podlagi vzajemnega spoštovanja in skupnih interesov, so še dodali v komisiji.

O podrobnostih o prihodnjem odnosu EU in Turčije niso želeli govoriti. Komisija naj bi sicer v začetku tega leta ocenila, ali Turčija še izpolnjuje kopenhagenska merila, nato naj bi članice odločile, ali bodo ustavile ali nadaljevale pristopna pogajanja.

V EU vseskozi izpostavljajo, da je Turčija na številnih področjih pomembna partnerica in tudi pomembna zaveznica v okviru zveze Nato ter da je treba pri odločanju o turškem statusu kandidatke za članstvo v EU upoštevati celoten kontekst.

EU vse od spodletelega državnega udara julija 2016 opozarja na sporne, avtokratske poteze turškega predsednika Erdogana, ki so po njenem mnenju v nasprotju z vladavino prava in drugimi temeljnimi evropskimi vrednotami.

Avstrija in Evropski parlament odločno pozivata tudi k prekinitvi pristopnih pogajanj s Turčijo, ki so se začela leta 2005, a že ves čas napredujejo po polžje, številna poglavja pa so že od konca leta 2006 zamrznjena zaradi nerešenega ciprskega vprašanja. A soglasja za ustavitev pogajanj v EU za zdaj ni bilo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je sicer v minulih tednih možnost polnopravnega članstva Turčije v uniji označil za hinavščino in oživil zamisel o posebnem partnerstvu unije s to državo.