c S

Trump je za zid na meji z Mehiko pripravljen zapreti vlado

07.02.2018 08:59 Washington, 07. februarja (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je v torek v Beli hiši gostil konferenco o ulični tolpi nezakonitih priseljencev z juga MS-13 in se zaradi izpovedi o zločinih tolpe tako razburil, da je izrazil pripravljenost, da se financiranje vladnih agencij ponovno prekine - kot januarja, če ne bo utrditve varnosti na meji.

Tako imenovano zaprtje vlade ne koristi nikomur in demokrati tokrat ne grozijo s tem. Januarja so na kratko blokirali predlog zakona o začasnem podaljšanju proračunskega financiranja zvezne vlade, ker Trump in republikanci niso privolili v dogovor o zaščiti nezakonitih priseljencev, ki so prišli v ZDA kot mladoletni, t.i. sanjače, pred izgonom.

Zaprtje vlade je trajalo le čez vikend in je minilo brez večje škode, ker so demokrati hitro ugotovili, da nimajo nobenih političnih koristi od tega. A financiranje vlade so obnovili le do 8. februarja in voda spet teče v grlo. Predstavniški dom je predlog zakona o financiranju vladnih agencij do 23. marca in Pentagona do 30. septembra sinoči potrdil.

Pogajanja o senatnem predlogu tečejo, vodja večine Mitch McConnel in manjšine Chuck Schumer pa trdita, da dobro napredujejo. Republikanci bodo dobili več denarja za vojsko, demokrati pa več denarja za nekatere domače programe, kot je širitev širokopasovne informacijske infrastrukture in za zdravljenje odvisnosti. To bi sicer morala biti Trumpova prioriteta.

Pogajanja o reformi imigracije oziroma utrditve varnosti na meji pa tokrat ne povezujejo z zakonom o financiranju vlade, tako da je bila Trumpova grožnja odveč. O tem se bodo pogajali do začetka marca, ko bo treba zaščititi sanjače, saj jim je Trump lani odvzel zaščito pred izgonom, kar velja od letošnjega 5. marca.

Če kongresnega dogovora ne bo, bodo morali v skladu z veljavno zakonodajo začeti te sanjače izganjati, čemur nasprotuje okrog 80 odstotkov Američanov. Največja ovira za dogovor je Trump s svojim zidom oziroma demokrati, ki zidu nasprotujejo.

Trump želi še nekatere druge spremembe, ki bi sedanji sistem postavile na glavo, kot je ukinitev podeljevanja dovoljenj za delo in bivanje v ZDA z loterijo za ljudi iz držav, ki v ZDA ne pošiljajo veliko priseljencev.

Trump želi tak sistem, ki bo v prihodnje v ZDA pripeljal le najbolj izobražene, sposobne in premožne, glede na razvpito izjavo o "usranih državah" iz katerih dobivajo priseljence sedaj, pa želi tudi, da pridejo iz držav podobnih Norveški.

Republikanski senator John McCain je z demokratskim kolegom pripravil kompromisni predlog, ki bi bil sprejemljiv za večino članov obeh strank, vendar ker ne vsebuje denarja za zid, ni sprejemljiv za Belo hišo.