c S

Zaev izrazil pripravljenost Makedonije, da imenu doda geografsko označbo

07.02.2018 08:55 Skopje, 06. februarja (STA) - Makedonski premier Zoran Zaev je danes izrazil pripravljenost, da bi za rešitev spora o imenu države z Grčijo lahko Makedoniji dodali geografsko označbo. Več ni želel povedati. Med doslej znanimi predlogi sta Zgornja in Severna Makedonija, pa tudi Vardarska Makedonija, Nova Makedonija in Republika Makedonija (Skopje).

"Želim si, da bi pogajanja z Grčijo uspela. Pripravljeni smo imenu dodati geografsko označbo," je dejal novinarjem v Skopju po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia.

Makedonska vlada pa je danes sprejela odločitev, da bodo preimenovali avtocesto in skopsko letališče, ki se imenujeta po antičnem grškem vojskovodji Aleksandru Velikem. Avtocesto, ki vodi proti meji z Grčijo, bodo preimenovali v avtocesto prijateljstva, letališče pa v skopsko mednarodno letališče, je povedal po poročanju Mie po pogovoru z veleposlanikom EU v Skopju Samuelom Žbogarjem.

Dodal je, da gre za nov korak v smeri izgradnje prijateljstva in zaupanja z Grčijo.

Grški zunanji minister Nikos Kocjas je pred tem danes Skopje pozval, naj se končno izjasni, kako se bo glasilo novo ime makedonske države. V pogovoru za Euronews je dejal, da grška vlada že pripravlja teren, da bi Grki sprejeli to novo sestavljeno ime, ne vidi pa, da bi to storili tudi na makedonski strani, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Zaradi spora, ki se vleče že vse od razpada Jugoslavije leta 1991, Atene blokirajo nadaljnje približevanje Makedonije Evropski uniji in Natu, članica Združenih narodov pa je lahko postala le pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM).

Pogajanja o imenu Makedonije pod pokroviteljstvom ZN so v zadnjem času dobila nov zagon, potem ko je novi socialdemokratski premier Zaev sporočil, da je rešitev spora prioriteta njegove vlade.