c S

Na okrogli mizi opozorila o nujnosti zaščitnega ravnanja na področju kriptovalut

07.02.2018 08:54 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Čeprav je v javnosti veliko govora o potencialnih tveganjih pri trgovanju s kriptovalutami, se jih mnogi še vedno premalo zavedajo, je bilo slišati na okrogli mizi o ureditvi področja kriptovalut, ki so jo pripravili v Ljubljani. Bojan Dobovšek je ob tem pozval k izboljšanju zaščite ljudi, rešitev pa vidi v sodelovanju vseh deležnikov.

Kot je na današnji okrogli mizi, ki je sledila ustanovitvi mestnega odbora stranke Dobra država v Ljubljani, dejal predsednik stranke in strokovnjak za področje kriminologije Dobovšek, v kriptovalutah vidi več elementov nedovoljenega ravnanja.

To so med drugim utaja davkov, pranje denarja, igre na srečo in goljufive denarne sheme. Opozoril je, da je na tem področju sicer večinoma težko govoriti o kaznivnih dejanjih, saj imajo ta drugačno definicijo. Prepričan pa je, da je zaščita ljudi kljub vsemu nujna.

Poleg strokovne javnosti, organov pregona in drugih pristojnih bi morali po Dobovškovem mnenju pri tem sodelovati tudi mediji, ki "morajo biti na strani šibkega človeka". S svojim vplivom lahko določen trend namreč spodbujajo ali zavirajo, je izpostavil in se zavzel za sodelovanje vseh deležnikov.

Opozoril je tudi na nujnost samozaščitnega ravnanja in dobre obveščenosti o storitvi ali produktu, v katerega se posameznik odloči vložiti svoj denar.

Predsednik uprave hranilnice Lon Jaka Vadnjal, ki je zbranim tudi osvežil znanje o kriptovalutah, se je pridružil Dobovškovim pozivom k previdnosti in opozoril, da ni nikoli varno vlagati na področja, ki jih ne poznamo dobro.

Opozorila o tvegani naravi tovrstnih možnosti hitrega zaslužka je bilo slišati tudi iz občinstva. Nekateri prisotni so na podlagi lastnih slabih izkušenj pozvali k previdnosti in se zavzeli za večji institucionalni nadzor tveganih področij.