c S

Obtožbe o nezakonitem ravnanju pri odpuščanju po oceni družbe Delo preuranjene

07.02.2018 08:44 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Uprava družbe Delo je danes prejela sodbo vrhovnega sodišča, ki je v reviziji odločalo o zakonitosti odpovedi Delovim novinarjem, so sporočili iz časopisne hiše. Sodišče je revizijo zavrnilo, zato na Delu menijo, da so obtožbe novinarskih organizacij o nezakonitem ravnanju pri odpuščanju preuranjene.

Novinarske organizacije so danes namreč sporočile, da je nekdanja novinarka Dela Maja Megla konec januarja prejela sklep Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani, ki razveljavlja sodbo prvostopenjskega, po kateri družba Delo ni bila dolžna sprejeti programa glede razreševanja presežnih delavcev.

Kot so sporočili z Dela, je vrhovno sodišče "v reviziji odločalo o identični zadevi, kot je zadeva, ki jo sindikati izpostavljajo in o kateri je odločalo višje sodišče". Sodbo z dne 16. januarja so prejeli danes.

Po navedbah družbe Delo je vrhovno sodišče revizijo zavrnilo in v obrazložitvi zapisalo, da je Delo v letu 2015 podalo 16 odpovedi pogodb o zaposlitvi, kar glede na število zaposlenih ne pomeni, da bi šlo za odpoved večjemu številu delavcev.

Glede na to, da gre za odločitev vrhovnega sodišča o zadevi, ki je po dejanskem in pravnem stanju identična kot tista, o kateri je odločalo višje sodišče s sklepom z dne 10. 1. pred odločitvijo vrhovnega sodišča in o kateri pišejo sindikati, je po mnenju družbe Delo "neargumentirano in preuranjeno pisati o odločitvah sodišč v nepravnomočno končanih sodnih sporih in na taki podlagi obtoževati družbo Delo in njenega lastnika nezakonitih ravnanj".