c S

V Srbiji in Črni gori pozitivni odzivi na širitveno strategijo EU

06.02.2018 16:43 Beograd/Podgorica, 06. februarja (STA) - Srbija in Črna gora sta se danes pozitivno odzvali na širitveno strategijo Evropske unije. Srbska premierka Ana Brnabić je dejala, da je Evropa Srbiji dala priložnost, ki jo je potrebno izkoristiti. Predsednik črnogorske vlade Duško Marković je strategijo ocenil kot pozitiven signal, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predsednica srbska vlade je še dejala, da je Evropska komisija v omenjeni strategiji Srbijo prepoznala kot vodilno v regiji, zaradi česar bo ta država še hitreje izpolnjevala kriterije in reforme, regionalno sodelovanje pa bo še naprej prednostna naloga Beograda.

"Pomembno sporočilo, ki je bilo danes poslano, je, da se priznajo posamezni rezultati. Srbija je lahko danes zadovoljna," je še dejala po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug. Dejala je še, da brez povezovanja regije ni stabilnosti. "To je lahko pogosto velik izziv, a bo Srbija ostala temu zelo zavezana." Opozorila je, da strategija še ni zagotovilo, da bo Srbija postala članica EU leta 2025, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Srbska ministrica za evropske integracije Jadranka Joksimović je širitveno strategijo označila za "eno od najmočnejših sporočil", ki jih je prejela Srbija, odkar je krenila na pot evropskih integracij. Hkrati je opozorila, da bo "potrebno storiti še veliko" za izpolnitev kriterijev za vstop v povezavo.

Črnogorski premier je v Podgorici še poudaril, da bo Črna gora morda pripravljena za vstop v EU še pred letom 2025. "Zagotovo je to pozitiven in potreben signal, ki regiji kaže, da je evropska prihodnost živa. Danes smo dobili sporočilo, ki je kompleksno, kot je pridružitveni proces, a je jasno, bomo del EU," je še dejal po navedbah dpa.

Evropska komisija je danes v Bruslju predstavila novo strategijo za Zahodni Balkan, s katero je potrdila, da evropska perspektiva velja za vseh šest držav na Zahodnem Balkanu: Črno goro, Srbijo, Makedonijo, Albanijo, BiH in Kosovo, ki so sicer na različnih postajah na poti v unijo.

Najdlje sta Črna gora in Srbija, ki se že pogajata. Za ti vodilni državi v procesu je v strategiji omenjena letnica 2025 kot perspektiva za prihodnjo širitev, ki pa se po navedbah komisije ne sme razumeti kot rok.

Zaradi slabe izkušnje s slovensko-hrvaškim sporom o meji strategija vključuje tudi sporočilo, da EU v prihodnje ne bo uvažala dvostranskih sporov držav v regiji.