c S

Evropski parlament potrdil reformo sistema za trgovanje z izpusti

06.02.2018 16:43 Strasbourg, 06. februarja (STA) - Evropski parlament je na današnjem glasovanju potrdil reformo sistema EU za trgovanje z emisijami (ETS), s katero bo unija začela uresničevati zaveze iz pariškega podnebnega sporazuma. Reforma predvideva hitrejše zmanjševanje emisij toplogrednih plinov in financiranje nizkoogljičnih inovacij.

Nova pravila, o katerih sta Evropski parlament in Svet EU pred tem že dosegla neformalni dogovor, naj bi pospešila letno zmanjševanje deleža pravic do emisij iz ETS, ki se prodajo na dražbi.

Po novih predpisih se bo delež pravic do emisij, ki se dajo na trg, od leta 2021 predvidoma vsako leto znižal za 2,2 odstotka, kar je več od danes načrtovanega znižanja v višini 1,74 odstotka. Ta faktor se bo redno pregledoval, cilj pa je dodatno znižanje predvidoma leta 2024, so prek svojih spletnih strani sporočili iz Evropskega parlamenta.

Predvidena je tudi podvojitev števila pravic, ki se lahko vključijo v rezervo za stabilnost trga (MRS) v okviru ETS, če na trgu pride do presežka pravic do emisij. V primeru uporabe bo rezerva v prvih štirih letih letno absorbirala do 24 odstotkov presežnih pravic, s čimer se bo njihova cena zvišala, kar bo po ocenah parlamenta še dodatna spodbuda za zmanjševanje emisij.

Novi predpisi predvidevajo še vzpostavitev dveh skladov, ki bosta spodbujala nizkoogljične inovacije. Sklad za modernizacijo bo financiral posodobitev energetskih sistemov v državah EU z nizkimi prihodki. Poslanci so poostrili finančne predpise in tako preprečili, da bi se financirali projekti proizvodnje energije na premog, z izjemo daljinskega ogrevanja v najrevnejših državah članicah.

Sklad za inovacije bo financiral obnovljive vire energije, tehnologije za zajemanje in shranjevanje ogljika ter nizkoogljične inovacijske projekte.

Med cilji novih predpisov je tudi preprečevanje selitve virov ogljikovega dioksida, to je tveganja, da bi podjetja zaradi politike zmanjševanja emisij svojo proizvodnjo preselila iz Evrope. Sektorji, pri katerih obstaja največje tveganje, bodo prejeli pravice ETS brezplačno, manj izpostavljeni sektorji pa bodo brezplačno prejeli 30 odstotkov pravic.

Zakon je bil sprejet s 535 glasovi za, 104 proti in 39 vzdržanimi. Sedaj ga mora potrditi še Svet EU, nato pa bo objavljen v Uradnem listu EU.