c S

Na delovnem posvetu pri predsedniku republike podpora predlogu zakona o nevladnih organizacijah

06.02.2018 15:28 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Na današnjem delovnem posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju z vodstvom Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije (NFHOS) so razpravljali o delovanju in financiranju humanitarnih organizacij, brezdomstvu in revščini ter o napredovanju v nevladnem sektorju. Sodelujoči so enotno podprli predlog zakona o nevladnih organizacijah.

Predsednik republike je na današnjem delovnem posvetu gostil tudi varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, državno sekretarko na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martino Vuk ter vodjo službe za nevladne organizacije pri ministrstvu za javno upravo Eriko Lenčič Stojanovič, so sporočili iz predsednikovega urada.

Predsednica NFHOS Nataša Sorko je poudarila, da je za učinkovitejše delovanje nevladnih organizacij ključna odzivnost posameznih ministrstev na njihove pobude in predloge. Pohvale so izrekli ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je z ustanovitvijo Sveta za otroke in mladino in zakonodajo s tega področja "vzpostavilo podlago za namenska sredstva programom za otroke in mladostnike". Sogovorniki so se strinjali, da se mora država na potrebe uporabnikov storitev humanitarnih organizacij hitreje odzivati s sistemskimi spremembami in programe oblikovati na podlagi konkretnih potreb, so zapisali v predsednikovem uradu.

V nadaljevanju pogovora so predstavniki NFHOS izpostavili tudi problem napredovanja v javnem sektorju za zaposlene strokovnjake. Strokovnjaki, ki so zaposleni v nevladnem sektorju, so namreč diskriminirani v primerjavi s tistimi, ki so zaposleni v javnem sektorju. Kot so opozorili danes, bi na tem področju potrebovali usmeritve države, kako naj zaposlene nagrajujejo. Izpostavili so tudi, da od države razpisana sredstva, namenjena novim zaposlitvam, ne pokrivajo niti osnovnih zaposlitvenih stroškov.

Sogovorniki so spregovorili tudi o predlogu zakona o nevladnih organizacijah, katerega namen je celostna ureditev statusa in pospešitev razvoja nevladnih organizacij. V pripravi je tudi strategija o nevladnih organizacijah in prostovoljstvu, ki naj bi okrepila vlogo nevladnega sektorja, so navedli v predsednikovem uradu. Predlog zakona je po mnenju humanitarnih organizacij dober, zato so sogovorniki njegovo čim hitrejše sprejetje v DZ enotno podprli.