c S

Plenković in Tajani za rešitev spora o meji med Hrvaško in Slovenijo

06.02.2018 13:36 Strasbourg, 06. februarja (STA) - Hrvaški premier Andrej Plenković in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani sta se danes zavzela za rešitev spora o meji med Hrvaško in Slovenijo. Tajani je na novinarski konferenci v Strasbourgu dejal, da si prizadevajo najti dobro rešitev, Plenković pa je ponovil pripravljenost na dialog in nasprotovanje enostranskim potezam.

Predsednik Evropskega parlamenta je po parlamentarni razpravi o prihodnosti EU s hrvaškim premierjem dejal, da je treba pri iskanju rešitve problema meje med Slovenijo in Hrvaško spoštovati pravila, da pa si prizadevajo tudi za boljše sodelovanje med državama. "Želimo rešiti težavo, ne povzročiti spopada med državama. Naša naloga je zbližati državi, ki se ne strinjata," je še dejal Tajani.

V razpravi v parlamentu so se glede vprašanja meje po Plenkovićevi oceni pokazala tri stališča: hrvaško, slovensko in "dobra volja naših evropskih prijateljev, da rešimo težavo".

Hrvaški premier je na novinarski konferenci ponovil, da bi morali prenehati dramatizirati vprašanje in da z enostranskimi potezami ne bi smeli problema med državama prenesti na državljane.

"Pri tem vztrajam in obžalujem, da imajo ribiči težave zaradi enostranskega izvajanja arbitražne odločbe," je dejal Plenković in dodal, da jo Slovenija želi implementirati, Hrvaška pa jo zavrača. "Smo pa odprti za dialog in rešitev," je poudaril. Pristavil je, da so to povedali tudi Sloveniji.

"Bistvo problema so različna stališča. Slovenija želi implementacijo, Hrvaška je z razlogom in ne zaradi dolgčasa izstopila iz arbitražnega sporazuma pred več kot dvema letoma in pol. Kot sosedna in prijateljska država ponujamo način za dvostranski dogovor, ki bi pomiril stališča dveh držav," je izjavil Plenković na pogovoru s hrvaškimi novinarji.