c S

Sindikat državnih organov opozarja na mačehovski odnos vlade

06.02.2018 13:35 Ljubljana, 06. februarja (STA) - V Sindikatu državni organov Slovenije (SDOS) ugotavljajo, da vlada tudi po protestu in enodnevni opozorilni stavki ne kaže posebnega interesa za reševanje njihovih zahtev - niti tistih, ki jih nanjo naslavljajo skupaj z drugimi sindikati, niti posebnih, katerih reševanje naj bi prepustili posameznim resorjem.

Kot so opozorili na današnji novinarski konferenci, jih vlada ne jemlje resno. Motijo pa jih tudi očitki na račun javne uprave, češ da je neučinkovita in neuspešna.

Sekretarka sindikata Ana Jakopič je poudarila, da vlada vsakodnevno kaže mačehovski odnos do državotvornih nalog in ne prisluhne pozivom k finančni in kadrovski krepitvi regulatorjev, ki so bili v preteklosti močno okleščeni.

V sindikatu so opozorili, da je denimo premalo inšpektorjev za delo, zaposlenih na Finančni upravi RS (Furs), na upravnih enotah, geodetski upravi... Prepričani so tudi, da je njihovo delo podcenjeno.

Predsednik sindikata, ki zastopa carinike in druge zaposlene na Fursu, Dušan Pečnik je spomnil, da je vlada pristala, da so nekaterim v javnem sektorju dvignili plačo za več kot pet plačnih razredov, ko pa sami zahtevajo vsaj polovičko tega, pa jim to zavrnejo.

"Naši ljudje nosijo glavo na prodaj, da je proračun poln," v komentarjih pa poslušajo, da so neučinkoviti, paraziti, je opozoril Pečnik. Kot je dodal, tako ignorantskega odnosa vlade še ni doživel. Zato bodo očitno morali stavko ponoviti, in to v zaostreni obliki, je poudaril.

Po besedah Jakopičeve vlada med drugim ni resno pristopila k reševanju problematike nepobranih davkov in prispevkov v državne blagajne. Čeprav po eni strani napoveduje, da bo finančna uprava začela bolj intenzivno delati na projektu pobiranja nepobranih davkov in prispevkov delodajalcev za delavca, pa po drugi strani v ta namen niso zaposlili enega samega mobilnega delavca ali inšpektorja, je navedla kot enega od primerov.

Tudi v Geodetski upravi RS (Gurs) imajo podobne težave. Kako podcenjena je njihova služba, po besedah predsednika konference sindikata Gursa Renata Romiča kaže, da število zaposlenih iz leta v leto pada kljub povečevanju evidenc. Opozoril je tudi, da geodetska služba kot stroka stagnira vrsto let, korak k ureditvi pa bi bila nova delovna mesta geodetskih strokovnjakov.

Premalo je tudi gozdarjev na terenu, saj tistih, ki so se upokojevali, niso nadomeščali. Ob tem pa je izzivov, od ujm, žleda, podlubnikov, v zadnjih letih čedalje več, je opozoril predsednik konference sindikata Zavoda za gozdove Slovenije Boštjan Režonja.

Po njegovih besedah je cena njihovega poklica tako padla, da ima na primer revirni gozdar, ki se je upokojil pred letom 1994, boljšo pokojnino, kot je plača gozdarja danes. Poleg tega gozdarji za službene namene uporabljajo lastne avtomobile. želijo pa si tudi, da bi jim bolezni, ki jih prenašajo klopi, priznali kot poklicne bolezni, je še povedal.