c S

MZZ pripravlja nov zakon o konzularni zaščiti

06.02.2018 11:57 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Zunanje ministrstvo pripravlja nov zakon o konzularni zaščiti, ki bo podrobneje opredelil to področje delovanja diplomacije, hkrati pa uskladil slovenski pravni red z evropsko direktivo za lažje zagotavljanje konzularne zaščite državljanom EU brez predstavništva v tretjih državah. Direktivo naj bi članice v svoje pravne rede prenesle do 1. maja.

Novi zakon o konzularni zaščiti je v prvi vrsti operativnega značaja in ureja delovanje slovenske konzularne službe, tako na ministrstvu kot na diplomatskih predstavništvih in konzulatih v tujini. Pravila so sicer že določena v zakonu o zunanjih zadevah, novi zakon o konzularni zaščiti pa jih bo še nadgradil, piše v obrazložitvi predloga, objavljenega na spletnih straneh vlade.

"Gre za rezultat več kot 25 let izkušenj na področju nudenja konzularne zaščite uslužbencev MZZ in kot takšen poskuša čim širše nasloviti različnost življenjskih situacij državljanov Slovenije, ki se v tujini znajdejo v težavah in zaprosijo za konzularno pomoč," utemeljujejo potrebo po novem zakonu na MZZ.

Z novim zakonom se bo v slovensko zakonodajo prenesla tudi evropska direktiva, ki določa pravila za sodelovanje članic EU pri zagotavljanju konzularne pomoči državljanom EU, katerih države nimajo svojega predstavništva v določenih državah.

V skladu z evropsko zakonodajo se namreč lahko evropski državljani v takem primeru obrnejo na predstavništvo katerekoli druge države članice EU. Direktiva podrobneje ureja to področje, zlasti na področju povrnitve stroškov konzularne zaščite.

Zakon daje tudi zadostno in ustreznejšo pravno podlago za zbiranje in obdelovanje osebnih podatkov za zagotavljanje zaščite slovenskim državljanom v tujini. Predvsem pa je namen zakonskega predloga celostna ureditev področja konzularne zaščite v enem predpisu, še piše v obrazložitvi.