c S

V Kataloniji razmišljajo o simboličnem predsedovanju Puigdemonta

06.02.2018 11:09 Barcelona, 06. februarja (STA) - Katalonski zagovorniki neodvisnosti razmišljajo o načrtu, ki bi odstavljenemu predsedniku regije Carlesu Puigdemontu omogočil, da ohrani svoj vpliv, čeprav ne bi znova postal uradno izvoljeni predsednik katalonske vlade. Puigdemont je o tem v nedeljo in v ponedeljek v Bruslju razpravljal s predstavniki strank, ki zagovarjajo neodvisnost.

Stranke razmišljajo, da bi Pugidemont zaprisegel pri zvezi katalonskih občin, ki zagovarjajo neodvisnost, in tako oblikoval "legitimno in simbolično" katalonsko vlado v Bruslju. Katalonski parlament v Barceloni pa bi medtem izvolil vodjo regije, ki bi deloval kot "operativen" predsednik, pojasnjuje bruseljski portal EUobserver.

Novi načrt Puigdemontove desnosredinske stranke PDeCAT in leve ERC bi sicer lahko pripomogel k razrešitvi težav, a bi ga bilo "zelo težko uveljaviti", je za EUobserver ocenil politolog Oriol Bartomeus z Avtonomne univerze v Barceloni.

Po njegovem med drugim ni jasno, kako bi Puigdemont izvajal to simbolično predsedovanje. "Bo imel redne sestanke z vlado preko Skypea? Na koncu vseeno ne bo mogoče, da bi res nadzoroval vlado v Barceloni," je ocenil. Kot je še dodal, se želijo stranke s tem načrtom predvsem izogniti odprti konfrontaciji med zagovorniki neodvisnosti in pustiti čas, da se pozabi na Puigdemonta.

A pri PDeCAT menijo, da se razprava premika v pravo smer, podobno pri ERC. Tiskovni predstavnik slednje je dodal, da bi tako dali težo legitimni vladi v Bruslju ter da bi se s časom Puigdemont lahko vrnil in oblikoval "pravo" vlado.

Medtem so v Madridu iz vladajoče Ljudske stranke (PP) v ponedeljek sporočili, da bodo priznali le vlado, ki prihaja iz parlamenta in se drži zakonodaje. "Ne more biti simbolične zaprisege," je dejal Fernando Martinez-Maillo iz PP.

Puigdemont, ki je oktobra lani pred aretacijo zbežal v Belgijo, sicer zaenkrat ostaja edini kandidat za predsednika Katalonije. Ta položaj naj bi opravljal na daljavo iz Bruslja, a špansko ustavno sodišče je odločilo, da bi moral biti ob ponovni izvolitvi za predsednika v katalonskem parlamentu fizično navzoč. Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent je nato minuli teden zaradi zapletov preložil sejo parlamenta za nedoločen čas. V vmesnem času naj bi Puigdemontu zagotovili poslansko imuniteto in mu tako omogočili vrnitev.

Stranke v Kataloniji imajo sicer čas še nekje do konca marca, da izberejo novega voditelja pokrajine. Če jim to ne bo uspelo, bodo morali razpisati nove regionalne volitve.