c S

Koalicijska pogajanja v Nemčiji danes v zaključni fazi

06.02.2018 10:42 Berlin, 06. februarja (STA) - Potem ko je s koalicijskih pogajanj konservativne unije CDU in CSU ter socialdemokratov (SPD) v ponedeljek zvečer znova prišla novica, da delo še ni končano, se pogovori danes nadaljujejo na sedežu CDU v Berlinu. Začeli so se ob 10. uri, po napovedih pa naj bi se zavlekli, tako da predstavitve nove koalicijske pogodbe danes še ni pričakovati.

V strankah, ki naj bi oblikovale novo vladno koalicijo v Nemčiji, so bili sicer v ponedeljek zvečer optimistični, da jim bo danes uspelo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Volja, da nam uspe, je prisotna," je zatrdil generalni sekretar SPD Lars Klingbeil. Prepričanje, da bo dogovor dosežen, sta po zaključku ponedeljkovih pogajanj izrazila tudi podpredsednica CDU Julia Klöckner in ministrski predsednik dežele Schleswig-Holstein iz vrst CDU Daniel Günther.

Tudi prvak SPD Martin Schulz je danes samozavestno ocenil, da je prišel "dan odločitve" in da nadaljnje podaljševanje pogajanj ne bo potrebno. "Z dobrim razlogom lahko predpostavim, da bomo danes zaključili, in v pozitivnem duhu upam, da z dobrim rezultatom za našo državo," je dejal. Dejstvo, da so morali pogovore že dvakrat podaljšati, prvič v nedeljo in nato še v ponedeljek, je Schulz pokomentiral z besedami, da je bila očitno pametna odločitev, da so že na začetku predvideli dva dni manevrskega prostora. Bistveno je, da postavimo "resne temelje za prihodnjo vlado", je dodal.

Kanclerka in vodja CDU Angela Merkel je medtem ob prihodu na pogovore danes v svojem slogu vse strani pozvala k pripravljenosti na kompromise. "Vsak od nas bo še moral sprejeti boleče kompromise. Na to sem tudi pripravljena, če bomo lahko zagotovili, da bodo na koncu koristi pretehtale nad slabostmi," je dejala.

Kot še odprta vprašanja je Klöcknerjeva v ponedeljek zvečer izpostavila finance, zdravje, delovno pravo in zunanjo politiko. Po neuradnih informacijah naj bi pogajalci unije pogajalcem SPD dali vedeti, da na teh področjih njihovih želja pač ne bodo mogli uresničiti v takšni meri, kot bi si oni želeli, poroča dpa.

SPD med drugim vztraja, da je treba bistveno omejiti obstoječo pravico delodajalcev, da ljudi brez vsebinske utemeljitve zaposlujejo za določen namesto za nedoločen čas. Poleg tega želijo končati, kot pravijo, sedanji "dvorazreden" sistem, v katerem vzporedno obstajata javno in zasebno zdravstveno zavarovanje, in okrepiti pravice javno zavarovanih. Pri zunanji politiki naj bi bili sporni predvsem vprašanji izvoza orožja in pa obrambnega proračuna.

Po napovedih bi lahko bili tudi današnji pogovori dolgotrajni, tako da naj bi predsedniki vseh streh strank - predsednica Krščansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel, prvak Krščansko socialne unije (CSU) Horst Seehofer in Schulz - novo pogodbo črno-rdeče koalicije javnosti predvidoma predstavili šele v sredo.

Po predstavitvi koalicijske pogodbe se bodo morali sicer o tej izreči še člani SPD, ki jih je slabih 450.000. Pravico do tega bodo imeli vsi, ki bodo do danes do 18. ure vpisani v register stranke. Predvideno naj bi se o koalicijski pogodbi izrekali tri tedne, njihove glasove pa naj bi šteli 3. in 4. marca ter takoj zatem objavili rezultat. V primeru, da bo članstvo SPD pogodbo podprlo, naj bi Nemčija tako novo vlado dobila do sredine marca, skoraj pol leta po parlamentarnih volitvah.

V zadnjih tednih je SPD pridobila kar nekaj novih članov. Predvsem nasprotniki nove velike koalicije so nove člane vabili z geslom "Pristopi in se izreči ne!".

Po poročanju nemških medijev je na nemško ustavno sodišče prispelo pet vlog proti glasovanju članstva SPD o koalicijski pogodbi. Sodišče naj bi o njih še odločalo, eno naj bi že zavrnilo. A ustavni pravnik Jörn Ipsen je za dpa izrazil prepričanje, da bodo vse zavrnjene, saj ni nobene osnove, da bi stranki predpisovali, v kakšni obliki mora sprejeti neko svojo interno odločitev.

Medtem pa podpora ponovni veliki koaliciji CDU/CSU in SPD, že tretji pod vodstvom kanclerke Angele Merkel, še v javnosti še naprej pada. Po zadnji anketi inštituta INSA, objavljeni v današnji izdaji časnika Bild, jo podpira le še dobrih 30 odstotkov Nemcev, medtem ko bi t. i. jamajško koalicijo CDU/CSU, Zelenih in liberalcev (FDP) - pogajanja o njej so sicer propadla že novembra - zdaj podprlo kar 53 odstotkov anketiranih. Podpora SPD je medtem padla na rekordno nizkih 17 odstotkov, podpora uniji pa na 30,5 odstotka.