c S

Iz sodnega registra izbrisali v. d. direktorja Pomurskih lekarn

06.02.2018 10:42 Murska Sobota, 06. februarja (STA) - Višje sodišče v Mariboru je ugodilo pritožbi soboške občine, ki trdi, da je bilo imenovanje vršilca dolžnosti direktorja Pomurskih lekarn Ivana Zajca brez soglasja občine nezakonito. Posledično so Zajca kot vršilca dolžnosti izbrisali iz sodnega registra, danes poroča Večer.

Člani sveta javnega zavoda Pomurske lekarne so Zajca maja lani potrdili za enoletno vodenje, čeprav je temu nasprotovalo vodstvo soboške občine, ker je menilo, da za imenovanje vršilca dolžnosti veljajo ista pravila kot za imenovanje direktorja in bi torej moral imeti v skladu z odlokom o ustanovitvi javnega zavoda soglasje murskosoboške občine.

Člani sveta pa so menili, da v tem primeru soglasje največje občine ni potrebno in se pri tem zgledovali po drugih občinah v Sloveniji.

Zajca v Murski Soboti niso podprli "zaradi nakupa zdravil mimo javnega razpisa, s čimer so bile oškodovane lekarne, občine ustanoviteljice in predvsem občanke ter občani," so takrat sporočili z občine.

Kot piše današnji Večer, je na ponedeljkovi seji sveta predstavnik soboške občine in direktor mestne uprave Srečko Đurov sporočil, da podjetje nima zakonitega zastopnika in predlagal razširitev dnevnega reda seje z obravnavo omenjenega sklepa sodišča in njegovih posledic. Ker člani sveta in lekarn sklepa niso imeli, so sklenili, da bodo sejo sklicali v treh dneh od prejema sklepa.

Direktor Zajc je danes za STA povedal, da sklepa še niso dobili in da ga bodo proučili, drugih informacij pa ne daje. Lani je na očitke soboške občine, da so lekarne kupovale zdravila brez javnih naročil oziroma mimo njih, Zajc odgovoril, da gre za znano problematiko javnih naročil v lekarniških zavodih, kjer noben javni zavod v lekarniški dejavnosti še ni uspel pripraviti razpisa, ki bi ustrezal pravilom. Računsko sodišče pa je izdalo negativna mnenja zavodom, kjer so opravili revizijo.

Spor med lekarnami in soboško občino traja že več kot dve leti, sprli pa so se zaradi delitve štirih milijonov evrov dobička lekarn iz preteklih let. Soboška občina je najprej zahtevala delitev 70 odstotkov dobička glede na število prebivalcev, nato pa polovico dobička za projekt Soboško jezero. Druge občine ustanoviteljice so bile v obeh primerih proti, nazadnje pa so se dogovorili, da si bodo občine glede na število prebivalcev razdelile dva milijona evrov.

Svet zavoda Pomurske lekarne je v ponedeljek obravnaval tudi letošnji načrt dela, ki predvideva 250.000 evrov dobička, obnovo centralne lekarne v Murski Soboti in lekarne v Črenšovcih in podaljšanje delovnega časa lekarn v trgovskih središčih.