c S

Pred za prihodnji teden napovedanimi stavkami sindikati o načrtovanih aktivnostih

06.02.2018 07:42 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Pet sindikatov, ki so za prihodnji teden napovedali stavke, bo danes na skupni novinarski konferenci predstavilo načrtovane stavkovne aktivnosti. Pojasnili bodo tudi razloge za ločena pogajanja. Ta se sicer v tem tednu nadaljujejo. A ni prav verjetno, da bi se stavkam v policiji, šolstvu in zdravstveni negi ter sociali še lahko izognili.

Kot so napovedali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), bo njihov glavni odbor na današnji seji opravil še zadnje priprave za splošno stavko v vzgoji in izobraževanju ter protestni shod na Kongresnem trgu v Ljubljani, ki ju napovedujejo za 14. februar. Člani glavnega odbora se bodo ob tem seznanili tudi z dosedanjim potekom pogajanj, ki naj bi se sicer predvidoma nadaljevala danes popoldne.

Policijska sindikata naj bi se z vladnimi pogajalci predvidoma naslednjič sestala v sredo. Skupni stavkovnih odbor obeh sindikatov pa je konec januarja že uskladil stavkovne aktivnosti, s katerimi bodo 12. februarja začeli stavko v policiji. Dan zatem naj bi potekala tudi dvourna opozorilna stavka, za katero sta se skupaj odločila sindikata delavcev v zdravstveni negi ter sindikat zdravstva in socialnega varstva.

Pričakovati je, da bodo o dogajanju v javnem sektorju v tem tednu govorili tudi v sredo na seji vlade in pred tem tudi koalicija. Poleg omenjenih sindikatov na vladni odgovor čaka skupina 16 sindikatov, ki so opozorilno stavko in protestni shod pripravili že v januarju. Tudi prejšnji teden, ko so se prvič po stavki srečali z vladnimi pogajalci, niso dosegli bistvenega napredka. Sindikati pa so že zagrozili tudi z zaostrovanjem stavkovnih aktivnosti, pri čemer ne izključujejo niti večdnevne splošne stavke oz. stavke do izpolnitve zahtev.