c S

Nizozemska umika veleposlanika iz Turčije

06.02.2018 07:36 Haag/Ankara, 05. februarja (STA) - Nizozemska je danes sporočila, da umika svojega veleposlanika iz Turčije, poleg tega pa Ankari ne bo dovolila, da na Nizozemsko pošlje svojega. Odnosi med državama so tako po prepovedi nizozemskih oblasti, da bi se turška ministrica lansko pomlad udeležila zborovanja v podporo turškemu referendumu na Nizozemskem, dosegli novo dno.

Kljub nedavnim pogovorom med državama "se nismo uspeli dogovoriti o načinu, na katerega naj bi potekala normalizacija", je v izjavi sporočil nizozemski zunanji minister Halbe Zijlstra. Nizozemska vlada se je tako odločila, da "uradno umakne veleposlanika Nizozemske v Ankari, ki v Turčijo nima dostopa že od marca 2017", je dodal v izjavi.

"Dokler Nizozemska ne bo imela veleposlanika v Turčiji, Nizozemska ne bo izdala dovoljenja, da bi novi turški veleposlanik prevzel dolžnosti na Nizozemskem," še piše v izjavi zunanjega ministrstva, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Ankara kljub temu vztraja, da odnosi med državama niso prekinjeni. Medtem ko nobena od obeh držav nima veleposlanika, se pogovori zunanjih ministrstev nadaljujejo, je dejal tiskovni predstavnik turške vlade Bekir Bozdag. Izrazil je upanje, da bosta državi kmalu uspeli preseči sedanji problem, poroča AFP.

Odnosi med državama so se izrazito poslabšali, ko je Nizozemska marca lani iz države izgnala turško ministrico za družino Fatmo Betul Sayan Kaya. Ta je namreč kljubovala prepovedi nizozemskih oblasti, da bi se udeležila zborovanja nizozemskih državljanov turškega porekla v podporo referendumu, na katerem so Turki aprila potrdili razširitev pooblastil turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

V Rotterdamu so izbruhnili protesti, ko so jo pospremili iz države, ne da bi lahko nagovorila udeležence zborovanja. Policija je jezne protestnike razgnala z vodnim topom.

Predstavniki turških oblasti so od nizozemskega premierja Marka Rutteja terjali opravičilo za tovrstno ravnanje z ministrico in so nizozemskemu veleposlaniku, ki je bil takrat v tujini, onemogočili vrnitev v Turčijo.

Državi imata diplomatske odnose več stoletij, na Nizozemskem pa živi okoli 400.000 ljudi turškega izvora.