c S

Odbor DZ danes o sodelovanju Madžarske pri drugem tiru

06.02.2018 07:47 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Člani odbor DZ za zunanjo politiko bodo na današnji zaprti seji predvidoma obravnavali vladno pobudo za sklenitev sporazuma z Madžarsko glede sodelovanja pri projektu drugi tir. Vladi, ki čaka na čimprejšnjo zeleno luč za pogajanja z Madžari, sicer načrte lahko prekriža poslanska skupina Levica, ki zahteva umik te točke z dnevnega reda.

Slovenija in Madžarska se glede sodelovanja pri projektu drugi tir pogovarjata že dlje časa, a po zagotovilih državnega sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu Jureta Lebna ne gre za pogajanja, saj vlada za to potrebuje zeleno luč pristojnega odbora. Ali jo bo po današnji seji tudi dobila, je odvisno od tega, ali bodo člani odbora podprli ali zavrnili zahtevo Levice za umik te točke z dnevnega reda.

V Levici so prepričani, da za sklenitev sporazuma z Madžari ni pravne podlage, vztrajajo tudi, da je Slovenija drugi tir sposobna zgraditi sama. Glede na prevladujočo koalicijsko sestavo odbora sicer podpore predlogu Levice ni pričakovati.

Seja bo potekala za zaprtimi vrati, saj je pobuda za sklenitev sporazuma z Madžari označena s stopnjo tajnosti zaupno. Na vladi tajnost dokumenta utemeljujejo s pojasnilom, da morata imeti delegaciji možnost, da pogovore opravita v miru in brez zunanjih pritiskov. V Levici nasprotno menijo, da bi morale biti podrobnosti investicije v javno infrastrukturo javne.

Vlada doslej informacij o vsebini pobude ni dajala, so pa na ministrstvu za infrastrukturo večkrat zanikali, da bi se z Madžari pogovarjali o obremenjevanju koncesijskega območja, odpiranju koncesijske pogodbe, lastništvu Luke Koper ali lastništvu infrastrukture. Predlog sporazuma z Madžari bo na koncu potrjeval DZ.