c S

V Belgiji sodijo glavnemu osumljencu za napade v Parizu

05.02.2018 14:24 Bruselj, 05. februarja (STA) - V Bruslju se je danes ob strogih varnostnih ukrepih začelo sojenje glavnemu osumljencu za teroristične napade v Parizu novembra 2015 Salahu Abdeslamu. Sodijo mu zaradi strelskega spopada s policijo marca 2016, ki je vodil v njegovo aretacijo. 28-letni Abdeslam prvi dan sojenja ni želel odgovarjati na vprašanja in je dejal, da zaupa v Alaha.

Salaha Abdeslama sta v sodno dvorano pospremila zamaskirana policista in ni hotel vstati, ko je bil k temu povabljen. "Ne želim odgovarjati na vprašanja," je dejal, ko ga je predsedujoča sodnica Marie-France Keutgen vprašala po potrditvi identitete. Kot je pojasnila, je Abdeslam zavrnil tudi svojo fotografiranje ali snemanje med procesom, poroča BBC.

"Ne bojim se vas, ne bojim se vaših zaveznikov," je dejal Abdeslam in dodal, da "zaupa v Alaha". V svoji razlagi, zakaj med procesom ne bo sodeloval, je nakazal, da je sodišče pristransko do muslimanov. "Moja tišina ne pomeni, da sem kriminalec, to je moja obramba," je zatrdil. "Z muslimani ravnajo na najslabše načine, brez milosti. Domneva nedolžnosti ne obstaja," je še dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Abdeslam zavrača sodelovanje s preiskovalci vse od aretacije marca 2016. Prijeli so ga štiri mesece po napadih v francoski prestolnici, v katerih je 13. novembra 2015 umrlo 130 ljudi. Danes 28-letni francoski državljan maroškega porekla je edini preživeli od džihadistov, ki so izvedli napade.

Abdeslamu trenutno v Bruslju sodijo zaradi strelskega obračuna z belgijsko policijo 15. marca 2016, v katerem so bili ranjeni trije policisti. V spopadu je sodeloval tudi Sofiane Ayari, ki so mu prav tako začeli soditi danes. Tri dni po strelskem spopadu so ju prijeli v bruseljski četrti Molenbeek.

Obtožena sta poskusa uboja več policistov in posedovanja prepovedanega orožja, pri obeh kaznivih dejanjih pa obstaja še "teroristično ozadje". Grozi jima do 40 let zapora. Ayari je danes dejal, da se je v Siriji pridružil skrajni skupini Islamska država, se pa nima za skrajneža, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Sojenje bo potekalo do petka, pri čemer bo v sredo dan odmora. Abdeslam je zaprt v pariškem zaporu Fleury-Merogis, vendar bo med sojenjem ta teden v zaporu v kraju Vendin-le-Vieil na severu Francije. Vsak dan ga bodo prepeljali v 150 kilometrov oddaljeni Bruselj.

V okolici sodne palače v belgijski prestolnici, kjer bo potekalo sojenje, veljajo izredni varnostni ukrepi.

Sojenje proti njemu v Franciji naj se ne bi začelo pred letom 2019, še piše BBC.