c S

Turčija priprla več sto kritikov operacije v Siriji

05.02.2018 14:20 Istanbul, 05. februarja (STA) - Turške oblasti so od 20. januarja priprle 449 ljudi, ki naj bi na družbenih omrežjih razširjali "teroristično propagando" glede vojaške ofenzive na severozahodu Sirije, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa razkrivajo podatki turškega notranjega ministrstva.

Poleg tega je bilo v tem času ločeno priprtih še 124 ljudi zaradi sodelovanja v protestih proti vojaški operaciji. V zaporih so med drugim pristali prokurdski novinarji, pa tudi nekateri člani vodilnega turškega zdravniškega združenja TMA, saj je svet TMA objavil izjavo, v kateri je ofenzivo obsodilo kot grožnjo javnemu zdravju.

Turčija je 20. januarja začela operacijo Oljčna vejica proti milici sirskih Kurdov YPG, ki jo ima za teroristično organizacijo. Ta milica je bila sicer v boju proti skrajni skupini Islamska država (IS) v Siriji eden ključnih zaveznikov mednarodne koalicije z ZDA na čelu. Cilj operacije je YPG pregnati iz enklave Afrin na severu Sirije, ki velja za kurdsko trdnjavo blizu meje s Turčijo. Ankara grozi tudi s širitvijo operacije na druga območja.

Že vse od neuspešnega poskusa državnega udara julija 2016 v Turčiji veljajo izredne razmere, ki dajejo oblastem široka pooblastila, med drugim za izvajanje množičnih aretacij in čistk.