c S

Nekateri ukrepi za ureditev stanja po reviziji proračuna 2016 nezadovoljivi

05.02.2018 14:02 Ljubljana, 05. februarja (STA) - Računsko sodišče je popravljalne ukrepe, ki jih je po reviziji predloga zaključnega računa državnega proračuna za leto 2016 naložilo vladi in nekaterim ministrstvom, v več primerih ocenilo kot zadovoljive, v nekaterih pa kot delno zadovoljive in nezadovoljive. Za tri ministrstva je izdalo sklep o kršitvi obveznosti dobrega poslovanja.

Računsko sodišče je v danes objavljenem porevizijskem poročilu - v reviziji je predlogu splošnega dela zaključnega računa državnega proračuna za leto 2016 izreklo mnenje s pridržkom in zahtevalo odzivna poročila - zapisalo, da ministrstva za notranje zadeve, za javno upravo ter za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti niso izkazali zadovoljivih popravljalnih ukrepov za odpravo nepravilnosti, zato so kršili obveznost dobrega poslovanja.

Ministrstvo za notranje zadeve je predložilo delno zadovoljive popravljalne ukrepe glede obračunavanja povračil stroškov prevoza na delo in z dela - nekatere primere nepravilnega obračunavanja teh stroškov je začelo reševati, nekaterih še ne.

Ministrstvo za delo ni izkazalo zadovoljivih popravljalnih ukrepov, ki se nanašajo na sprejem internega navodila za sistematično izvajanje nadzora nad centri za socialno delo. Ministrstvo je imenovalo strokovno komisijo, ki bo pripravila načrt aktivnosti za izvajanje nadzora, ter določilo rok za pripravo internega navodila do 31. decembra 2017.

Ministrstvo za javno upravo pa ni izkazalo zadovoljivih popravljalnih ukrepov, ki se nanašajo na vzpostavitev vodenja evidence za potrjevanje aktivnosti zunanjega izvajalca za storitve sistemske podpore, administriranje celotnega računalniškega sistema in svetovanja informacijskega ustroja javne uprave. Ministrstvo evidence ni vzpostavilo, čeprav bi moralo po določilih pogodbe voditi evidenco vseh dogovorov o posegih z zunanjim izvajalcem in s potrditvami ministrstva. Navedlo je le, da namerava uvesti mesečni delovni nalog, v katerem bodo navedene vse aktivnosti iz pogodbe z določenimi maksimalnimi mesečnimi vrednostmi ur, razen za odkrivanje napak, kjer je vrednost predvidenih ur manjša za 70 ur.

Delno zadovoljivi so bili še ukrepi ministrstva za javno upravo, ki se nanašajo na pripravo strategije zamenjav opreme za lokalne mreže z novejšo opremo po državnih organih. Ministrstvo je pripravilo strategijo, ki pa ne določa zamenjave opreme po državnih organih in ne obravnava sedanjih in prihodnjih potreb ministrstva na tem področju.

Računsko sodišče ugotavlja so popravljalni ukrepi, ki so jih predložili vlada ter ministrstva za okolje in prostor, za zdravje, za notranje zadeve, za javno upravo in za izobraževanje, znanost in šport ter Urad RS za narodnosti, zadovoljivi.

Gre ukrepe, ki se nanašajo na določitev vrste namenskega premoženja v aktu o ustanovitvi Stanovanjskega sklada RS, odvzem koncesije javnemu podjetju Komunala iz Murske Sobote, pripravo načrta za nakazilo okoli 200.000 evrov ministrstva za zdravje v proračunski sklad pri ministrstvu za zdravje, povračila stroškov prevoza na delo in z dela, sofinanciranje delovanja Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, dodatke pri plačah, vračila preveč izplačanih storitev sistemske podpore, merila in kriterije za plačilo ur dodatne strokovne pomoči ter na izobraževanje odraslih.