c S

Narok za izrek kazni strelcu v Mariboru preložili zaradi menjave odvetnika

05.02.2018 13:27 Maribor, 05. februarja (STA) - Na mariborskem sodišču bi danes morali izvesti narok za izrek kazni Senadu Softiću, ki je že priznal umor in obtožbe o povzročitvi splošne nevarnosti s tem, ko je oktobra lani streljal na avtomobil v križišču Titove ceste v Mariboru. A je obtoženi presenetil z menjavo odvetnika, zato so narok preložili na 19. marec.

Vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič je na predobravnavnem naroku v začetku januarja obtoženemu v zameno za priznanje krivde ponudil 26 let zapora za umor, saj da je bil ta storjen na izjemno zavržen način, ob tem pa še leto in pol zapora zaradi povzročitve splošne nevarnosti, kar je združil v enotno kazen 27 let zapora.

Softić je krivdo priznal, ni pa se strinjal s predlagano višino kazni. Sodnica Andreja Lukeš je njegovo priznanje sprejela, njegov odvetnik Martin Hebar pa je zahteval, da sodišče pred izrekom kazni zasliši več prič, med njimi tudi dva nekdanja sodelavca in osebno zdravnico, ki naj bi izpovedali glede osebnosti obdolženega, ki naj ne bi bil tako okruten, kot mu očita tožilstvo.

Sodnica je temu predlogu sledila in bila danes neprijetno presenečena, ko ji je Softić predložil obvestilo o menjavi odvetnika. Kljub nejevolji je bila namreč prisiljena poslati priče domov in preložiti narok, da se bo nova odvetnica, ki jo bo obtoženi za razliko od Hebarja moral sam plačati, lahko seznanila s kazenskim spisom.

Ob tem je sodnica dala jasno vedeti, da je krivda za zaplet izključno na strani Softića, saj bi, če bi sodišče vnaprej obvestil o menjavi odvetnika, lahko še pravočasno odpovedali današnji narok in tako vsem prihranili pot in čas.

Po mnenju tožilca Simoniča je to le "manever" obtoženega, saj zagovornik na naroku za izrek kazenske sankcije ne igra ključne vloge. "To je nesmisel. Nobena od teh prič ne more povedati ničesar, kar bi lahko bistveno vplivalo na višino kazni," je prepričan.

Po njegovih ocenah ni mogoče, da bi lahko kljub priznanju izvedli še glavno obravnavo. "Priznanja praviloma ni možno preklicati. Se pa lahko vprašamo, kaj narediti v primeru, če bi ugotovili, da je priznanje dal neprištevni obdolženec," je dejal.

54-letni Softić je 4. oktobra lani na križišču Titove ceste streljal na avtomobil, ki je čakal pred semaforjem, in tako umoril 52-letnega Rada Mitrovića. Med streljanjem sta v avtomobilu sedela še dva potnika, enega od njiju je s pištolo zadel v roko. Eden od izstrelkov je priletel tudi v mimo vozeči avtomobil.

Do umora naj bi prišlo zaradi družinskih prepirov. Softića naj bi zaradi nasilja prijavila žena in takrat policistom tudi povedala o večjih količinah orožja, ki naj bi jih zazidal v steno domače hiše, kar je pozneje potrdila hišna preiskava. Zaradi nezakonitega posedovanja orožja in nasilja v družini ga je ptujsko sodišče tik pred novim letom že obsodilo na leto in pol zapora.

Prav ženina prijava naj bi bila povod za Softićev oktobrski maščevalni pohod, po katerem naj bi ta takoj po aretaciji celo dejal, da bi zagotovo najprej ustrelil nekdanjo ženo, če bi prišel do nje. Ker mu to ni uspelo, se je znesel nad moškim, za katerega je, kot se je pozneje izkazalo za napačno, domneval, da prijateljuje z njegovo nekdanjo ženo.