c S

Predvolilne aktivnosti strank se stopnjujejo

05.02.2018 08:35 Ljubljana, 04. februarja (STA) - Politične aktivnosti pred volitvami v DZ se stopnjujejo. Medtem ko je pričakovati rojstvo še nekaj novih strank, pa tiste utrjene v političnem prostoru že razkrivajo volilne programe in iščejo poti, kako prodreti na javnomnenjskih lestvicah. V predvolilni mrzlici tudi koalicijske zaveze popuščajo, vse več je solističnih akcij strank in poslancev.

Tudi posamezni koalicijski poslanci se vse manj ozirajo na koalicijski dogovor in že skoraj vsakodnevno vlagajo predloge zakonov, s katerimi se želijo dokazovati pred svojimi volivci. Po besedah prvaka DeSUS Karla Erjavca bo v mesecih pred volitvami več samostojnih ravnanj posameznih koalicijskih strank. Predlogi zakonov, ki jih sama vlaga DeSUS, med katerimi je zakon o demografskem skladu, so predvsem nastavki za novo vlado in koalicijo, saj pričakujejo, da bodo v njej sodelovali, je v petek pojasnil Erjavec.

Medtem pa v SD pred takšnim ravnanjem svarijo. Vodja njihovih poslancev Matjaž Han je namreč opozoril, da so poslanci DeSUS in SMC začeli vlagati zakone, ki prinašajo velike vsebinske in finančne učinke, pri čemer pa je problematično obljubljati volivcem karkoli ob zavedanju, da zakoni ne bodo šli niti skozi parlamentarni postopek. "Tak način vladanja v zadnjih mesecih je neodgovoren in nekorekten," je za STA ocenil Han in dodal, da je že več mandatov poslanec in je bil priča tudi predčasnim volitvam, a se takih razmer ne spomni.

Prvak SD Dejan Židan pa razume, kot pravi, da želijo posamezne stranke in posamezni poslanci vplivati na svoj volilni rezultat, "a volivci v Sloveniji niso več naivni", je prepričan. Tudi zato namerava SD v volilno kampanjo vstopiti programsko in kadrovsko pripravljena.

Stranke iščejo poti za preboj

V SD že v ponedeljek v Ljubljani pripravljajo posvet Samozavestna Slovenija - družbeni dogovor za preboj Slovenije, na katerem bodo skupaj z gosti razpravljali o prihodnosti Slovenije. Med govorci bodo poleg predsednika SD Dejana Židana tudi predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, predsednik gospodarske zbornice Boštjan Gorjup ter Dušan Olaj, ki naj bi bil tudi strankin potencialni kandidat za gospodarskega ministra.

SD se je namreč tokrat odločila že pred volitvami razkriti tudi svoje potencialne ministrske kandidate. Poleg Olaja se neuradno omenja še nekaj drugih imen. Strokovnjakinja za mednarodno pravo Dominika Švarc Pipan naj bi bila v igri za pravosodno ministrico, možni kandidati za vodenje zdravstvenega resorja pa naj bi bili nekdanji minister Dorjan Marušič, direktorica novomeške bolnišnice Milena Kramar Zupan in predsednik foruma starejših SD Franc Hočevar. Na položaju ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa bi najverjetneje obdržali Anjo Kopač Mrak.

Sicer pa naj bi program SD naslavljal zlasti družbeno neenakost, in sicer na področju zdravstva, pravosodja in dela. Pri slednjem želijo najti zlasti učinkovito formulo za obvladovanje prekarnosti.

Kot pravijo viri v stranki, želijo poudariti program in ekipo, ki bi lahko vodila vlado, s tem pa tudi druge izzvati k vsebinski predvolilni tekmi oz. razpravi o konkretnih programskih konceptih.

Podobno razmišljajo v opozicijski NSi, katere vodenje je minuli teden namesto Ljudmile Novak prevzel Matej Tonin. Kot je povedal v sobotnem intervjuju za portal Domovina, bodo po programski konferenci, ki bo 17. februarja, začeli s posebnim projektom z delovnim naslovom Slovenija se pogovarja. "Šli bomo po vsej Sloveniji, do ljudi, civilnodružbenih organizacij in podjetij, kjer bomo našo vizijo razvoja Slovenije predstavljali ena na ena in poslušali ljudi," je napovedal.

Tonin, ki želi stranko popeljati do desetih odstotkov podpore na volitvah, v nasprotnem primeru se bo umaknil, je prepričan, da "boljši, kot bo volilni rezultat NSi, večja je možnost za desnosredinsko vlado". Tonin je na novinarski konferenci minuli teden sicer napovedal, da se bo pogovarjal z vsemi, tudi s političnimi nasprotniki, sodelovali pa bodo s tistimi, s katerimi se bodo lahko programsko uskladili in vzpostavili zaupanje. V prihajajočem obdobju se želi sestati z voditelji strank, predvidoma v začetku tedna jim bodo poslali vabila, so za STA pojasnili v NSi.

Da je kava pripravljena, je Toninu na Twitterju že odgovoril Janez Janša, predsednik SDS, ki je s predstavljanjem svojih programskih usmeritev začela že pred časom, sredi decembra so začeli tudi svojo kampanjo pod naslovom Zate. V njej predstavljajo svoj pogled na potrebne spremembe na posameznih resorjih, trenutno s področja kmetijstva, kjer izpostavljajo skrb za slovensko kmetijo, slovensko družino in varno hrano.

Stare stranke novince pozivajo k razpravi o programih

Iz vrst strank, ki so že dlje na političnem parketu, je sicer večkrat slišati očitek novim strankam, ki se pojavijo pred volitvami (in se obetajo tudi pred letošnjimi), da nimajo programa in da se z novimi obrazi pozornost v volilni kampanji z za državo relevantnih vprašanj preusmeri v posameznike.

Eden od novincev na volitvah v DZ, ki mu kaže na uspeh, bo denimo kamniški župan Marjan Šarec, ki se za zdaj še brez predstavljenega volilnega programa ali ekipe pojavlja v vrhu javnomnenjskih lestvic, glasove pa jemlje skoraj vsem parlamentarnim strankam.

"Vidi se, da Marjan Šarec očitno zmaguje na podeželju, pri čemer polovico podpore jemlje SDS, nam pa na nek način onemogoča rast. To je dejstvo, s katerim se bomo morali soočiti in to tako s programsko kot kadrovsko prenovo," meni novi vodja NSi.

Za vstop v parlament se bo na naslednjih volitvah poleg Šarčeve borilo še nekaj novih strank, nekatere so že nastale, druge šele bodo. V torek naj bi predvidoma v Mariboru svojo stranko ustanovil Bojan Požar, ki je julija lani ustanovil gibanje Druga priložnost, tvoja prihodnost.