c S

Tudi Slovenija pred Sodiščem EU o problematičnem sistemu reševanja sporov z vlagatelji

05.02.2018 08:29 Ljubljana, 04. februarja (STA) - Slovenija se je aktivno vključila v postopek, ki pred Sodiščem EU teče na temo sistema ICS za reševanje sporov med vlagatelji in državami. O tem, kako bo sodišče vodilo postopek, bodo države in institucije pisno obveščene, so povedali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Slovenija je Sodišču EU v predpisanem roku posredovala pisna stališča v zadevi, v kateri bo sodišče na pobudo Belgije odločalo o skladnosti mehanizma za reševanje naložbenih sporov med vlagatelji in državami (ICS) s temeljnimi pogodbami EU. "Posredovanje pisne vloge Sodišču EU pomeni, da se je Republika Slovenija aktivno vključila v postopek," so pojasnili na ministrstvu.

Sodišče bo zdaj pisne vloge držav članic in institucij EU pregledalo, pripravljeni bodo prevodi, določen bo senat, generalni pravobranilec ter sodnik poročevalec, so pojasnili nadalje. Sodišče bo lahko razpisalo javno obravnavo ali pa odločilo na podlagi pisnih vlog, brez javne obravnave. Države članice in institucije bodo o nadaljnjem postopku pisno obveščene.

ICS je del trgovinskega sporazuma med EU in Kanado, znanega pod kratico Ceta. Belgija se je v času sprejemanja Cete v luči odločnega nasprotovanja svojih regij zavezala zaprositi sodišče za mnenje o združljivosti ICS s pogodbo o EU in pogodbo o delovanju EU.

Pomisleke glede ICS so izražali tudi mnogi slovenski poslanci, ostro so mu nasprotovali v delu civilne družbe, proti spornim trgovinskim sporazumom je potekalo tudi več protestov.

ICS, mednarodni arbitražni tribunal za investicijske spore, je z bolj trajno strukturo v Ceti nadomestil prvotno zamišljeni ad hoc mehanizem reševanja sporov med vlagatelji in državami ISDS. Največ očitkov je deležen, ker se multinacionalke prek njega še vedno lahko izognejo nacionalnim sodiščem. Zaradi grožnje z milijardnimi odškodninami bi države lahko tudi odlašale s sprejemanjem za državljane koristne, za multinacionalke pa neprijetne zakonodaje.

Slovenska vlada je prisluhnila pomislekom DZ in se vključila v sodni postopek. "Slovenija poudarja pomen vladavine prava, načela avtonomije pravnega reda unije, ki ga varujejo nacionalna sodišča in Sodišče EU, načela primarnosti, enotnosti in učinkovitosti prava unije, načela pravne varnosti, pravice do dostopa do sodišč ter predvidljivosti in enakopravnosti," so 4. januarja zapisali po seji vlade.

Evropska komisija se medtem ne ustavlja pri ICS. Stekli so namreč že prvi pogovori s tretjimi državami za oblikovanje Multilateralnega naložbenega sodišča (MIC), čeprav komisija mandat za uradna pogajanja o tem novem sodišču pričakuje šele v začetku letošnjega leta. Šlo naj bi za ICS podobno strukturo na multilateralni ravni, ki bo zavezujoča za vse države, ki bodo pristopile v sistem.

Ceta je medtem v začasni rabi, torej veljajo le tisti njeni deli, ki so v izključni pristojnosti EU. Določbe, ki se nanašajo na ICS, tako še ne veljajo, uporabljati pa bi se začele v primeru, da bi Ceto ratificirali vsi parlamenti držav članic.