c S

Ta teden nov krog pogajanj o brexitu; Barnier danes v Londonu

05.02.2018 08:49 Bruselj/London, 05. februarja (STA) - Glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier se bo danes v Londonu sestal z britansko premierko Thereso May in vodjo britanskih pogajalcev Davidom Davisom. To bo uvod v nov krog pogajanj na strokovni ravni, ki bodo potekala v Bruslju od torka do petka. Teme bodo tako ločitvena vprašanja kot prehodno obdobje in prihodnji odnosi.

Od torka do četrtka se bodo pogajalci posvetili vprašanjem v povezavi z izstopom, vprašanju meje na irskem otoku in prehodnemu obdobju od izstopa Velike Britanije do uveljavitve sporazuma o novem partnerstvu.

V petek pa bodo pogajalski koordinatorji napravili povzetek novega kroga, britanska stran pa naj bi posredovala dodatne informacije v povezavi s stališči o prihodnjem partnerstvu.

EU je nedavno sprejela izhodišča za pogajanja o prehodnem obdobju, po kateri naj bi to trajalo do konca leta 2020, Britanija bi morala v celoti spoštovati evropsko zakonodajo, ne bi pa imela pravice do odločanja.

Konec lanskega leta so pogajalci dosegli kompromis o treh prednostnih ločitvenih vprašanjih - pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku, ki pa ga je še treba prevesti v pravno besedilo.

Prehodne določbe in ločitvena vprašanja bodo združena v sporazum o izstopu, ki naj bi bil dorečen do oktobra, nato naj bi stekli postopki ratifikacije. Brez sporazuma o izstopu ne bo tranzicije, poudarja Barnier.

Unija britansko stran že ves čas poziva, naj pojasni stališča o tem, kako si predstavlja prihodnje partnerstvo. Za zdaj velja, da želi izstopiti iz carinske unije in notranjega trga, a ohraniti močne gospodarske vezi.

To so sploh prva pogajanja o izstopu članice iz unije. Britanci so se za izstop izrekli na referendumu junija 2016. Pogajanja zaradi močnih notranjepolitičnih trenj na Otoku potekajo v veliki negotovosti.