c S

Vlada za avtentično razlago zakona o denacionalizaciji

02.02.2018 17:24 Ljubljana, 02. februarja (STA) - Vlada bo zaradi podnormiranosti 72. člena zakona o denacionalizaciji in neenotne sodne prakse predlagala avtentično razlago zakona o denacionalizaciji. To je presodila ob pripravi odgovora parlamentarnemu odboru za kmetijstvo in gozdarstvo, ki je opozoril na nerazumno izplačevanje odškodnin in zamudnih obresti denacionalizacijskim upravičencem.

Vlada je proučila sklepa odbora, ki je predlagal, da vlada pripravi predlog spremembe zakona, ki določa zamudne obresti tako, da se obresti znižajo z osmih na štiri odstotke, vendar je ministrski zbor presodil, da takšna sprememba ni mogoča, so po seji vlade sporočili iz njenega urada za komuniciranje.

Odbor je vladi še predlagal, da prilagodi zakonodajo tako, da v primeru denacionalizacijskih upravičencev, ki niso uveljavili možnosti gospodarjenja z denacionaliziranim premoženjem, sklad kmetijskih zemljišč in gozdov ni zavezan do izplačila odškodnine, ki presega višino dohodkov, ki jih je sklad s konkretno nepremičnino prigospodaril v obdobju od pridobitve te možnosti.

Ker pa je vlada ugotovila, da se sodna praksa na tem področju večkrat spreminja, že pravnomočno zaključeni sodni postopki pa se odpirajo, se je odločila za avtentično razlago zakona.

Vlada meni, da je 72. člen zakona o denacionalizaciji treba razumeti tako, da je zavezanec dolžan plačati upravičencu nadomestilo koristi, ki jo je ali bi jo lahko zavezanec dosegel ob skrbnem gospodarjenju s premoženjem, ki je predmet vračila v naravi. Ob tem nadomestilo koristi ne bi smelo presegati koristi, ki bi jo upravičenec dosegel, če bi s tem premoženjem sam upravljal oziroma ga uporabljal.

Nadomestilo koristi bi se po vladnem predlogu ugotavljalo za obdobje od vložitve zahteve za denacionalizacijo do izročitve nepremičnega premoženja v posest upravičencu, vendar najkasneje do pravnomočne odločitve o vrnitvi nepremičnega premoženja v naravi. Zavezanec ne bi bil dolžan plačati nadomestila koristi za obdobje, ko bi bili razlogi, zaradi katerih upravičenec nepremičnega premoženja ne bi ali ni mogel uporabljati, na strani upravičenca, so zapisali v sporočilu po seji vlade.