c S

Sodišče potrdilo Pivkin nakup dela kromberškega obrata Mipa

02.02.2018 15:22 Nova Gorica, 02. februarja (STA) - Pristojno novogoriško sodišče je danes pritrdilo dogovori upniškega odbora, da del nekdanjega Mipovega proizvodnega obrata v Kromberku stečajni upravitelj Marko Zaman proda družbi Pivka perutninarstvo. Za nepremičnino in tamkajšnje premičnine bo družba odštela dobre tri milijone evrov, skupaj z vsemi stroški in selitvijo blizu štiri milijone evrov.

Kljub temu, da imajo novi lastniki tri mesece časa za plačilo kupnine, bodo v soglasju s stečajnim upraviteljem začeli z obnovitvenimi deli že prej. Na novo lokacijo se želijo preseliti najkasneje letos poleti. Na Goriško bo Pivka perutninarstvo preselila celoten oddelek predelave perutninskega mesa z letno proizvodnjo 3000 ton barjenih izdelkov.

"Zavedamo se bogate tradicije v pripravi vrhunskih izdelkov v teh prostorih, zato želimo to vrednost ohraniti in nadgraditi. Pivka perutninarstvo ima potrebno znanje, trge in infrastrukturo, da z nakupom zagotovi oživitev obstoječih prostorov. Z odličnimi izhodišči za zagon se nam odpirajo vrata za razvoj, specializacijo in naraščanje proizvodnih količin," je na današnji novinarski konferenci poudaril predsednik uprave Pivke Janez Rebec.

V upanju, da bodo nekdanjemu Mipovemu obratu vrnili nekdanji sloves, je član uprave Pivke perutninarstvo Aleksander Debevec napovedal tudi nove izdelke, ki jih bodo izdelovali v Kromberku. Med njimi bi lahko bila celo piščančja mortadela, lahko pa bodo tudi izdelki iz drugega, ne le piščančjega mesa.

Pivki perutninarstvo bodo ob tem za nakup po stečaju na voljo tudi recepture, ki jih je Mip uporabljal za svoje izdelke. Blagovnih znamk pa stečajni upravitelj nima več, saj je nekatere prodal, drugim pa je potekla zaščita.

Ker bo proizvodni obrat okolju prijazen, bližnji prebivalci ne nasprotujejo ponovni vzpostavitvi proizvodnje, je povedal novogoriški župan Matej Arčon: "Gre za sinergijo uspešnega vodenja stečajnega postopka, soglasja upnikov in interesa domače družbe, ki je pripravljena na Goriškem razvijati nove poslovne priložnosti in odpirati nova delovna mesta. Prihod družbe Pivka perutninarstvo v naše okolje ocenjujem kot velik pozitivni premik, ki bo poleg novih delovnih mest doprinesel tudi k obnovi degradiranega območja, na katerem je deloval nekdanji Mip."

Na novi lokaciji bo zdaj skupno zaposlenih predvidoma 50 delavcev. "V skladu s potrebami bomo zaposlili tudi nove," je povedal Rebec, ki upa, da bodo uspeli k sodelovanju privabiti še kakšne izmed nekdanjih Mipovih delavcev.

Po Zamanovih besedah so doslej poplačali tretjin prednostnih terjatev Mipovih delavcev, po plačilu kupnine pa lahko pričakujejo še del poplačila. Stečaj naj bi bil zaključen do julija, saj bo vse preostalo premoženje Mipa preneseno na DUTB, ki je največji upnik v stečaju Mipa.