c S

Koprivnikar pričakuje pogovor o sindikalnem predlogu postopnega zviševanja plač na vladi

02.02.2018 15:04 Ljubljana, 02. februarja (STA) - Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pričakuje, da se bodo na vladi pogovorili o predlogu skupine sindikatov o postopnem dvigu plač oziroma odprave osemodstotnega znižanja plačne lestvice. Če bo neformalni dogovor, da se mandat pogajalske skupine lahko širi, bi ga lahko potrdili na dopisni seji, je dejal v izjavi za medije pred današnjo sejo.

Minister namreč vodi pogajanja z več sindikati, ki so se organizirali v stavkovne odbore. V sredo se je tako s pogajalsko skupino sestal s predstavniki sindikatov, ki so pod vodstvom Jakoba Počivavška prejšnji teden organizirali stavko. Ti med drugim zahtevajo vrnitev osemodstotnega znižanja plač iz leta 2012, v sredo pa so predlagali, da bi se polovica od tega vrnila julija letos, polovica pa julija prihodnje leto.

Koprivnikar, kot je dejal, ne ve, ali bo vlada naklonjena tako radikalnim posegom. "To v bistvu pomeni zahteve v celoti, samo da se izplačajo v obrokih," je pojasnil.

Zaradi tega, ker zneski ostajajo enaki in sindikati ne popuščajo, Koprivnikar pogajanja s sindikati iz Počivavškove skupine ocenjuje kot najtežja.

S šolskim sindikatom Sviz, ki stavko napoveduje za 14. februar, se po Koprivnikarjevih navedbah poskušajo dogovoriti o tem, kako rešiti predvsem problem razredništva in postopno najti način za boljše vrednotenje učiteljskega dela, a vladna stran ni dobila protipredloga. "Še več. Po napovedi stavke smo dobili še dodatne stavkovne zahteve, kar je zelo nenavadno," je pristavil minister.

Relativno dobro pa po njegovi oceni potekajo pogovori s sindikatoma zaposlenih v zdravstveni negi in socialnem varstvu, s katerimi so že sedli za mizo in se začeli pogovarjati o standardih, ki so ena ključnih zahtev. Ob tem pa ugotavljajo, da se je v zadnjih letih kar precej povečal kader v zdravstvenem delu, je dodal.

S policijskima sindikatoma pa so po ministrovih besedah ugotovili, da se lahko zadeve deloma rešijo že znotraj ministrstva za notranje zadeve, deloma pa se bodo še pogajali.