c S

Vlada potrdila predlog zakona o trgu finančnih instrumentov

02.02.2018 15:01 Ljubljana, 02. februarja (STA) - Vlada je danes potrdila predlog zakona o trgu finančnih instrumentov. Z njim bo država med drugim v svoj pravni red prenesla spremenjeno evropsko direktivo o trgih finančnih instrumentov, ki naj bi zagotovila večjo preglednost, učinkovitost in odpornost finančnih trgov ter okrepila varstvo vlagateljev.

Kot so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje, je glavni namen zakona prenos direktive o trgih finančnih instrumentov (Mifid 2) v slovenski pravni red. Po predlogu bodo med drugim podrobneje uredili pravice vlagateljev ter obveznosti investicijskih podjetij in nadzornih institucij. Zakon bo določil tudi natančna pravila in postopke v zvezi s sistemom jamstva za terjatve vlagateljev oz. celovito poplačilo zajamčenih terjatev vlagateljev.

Sistem jamstva za terjatve vlagateljev naj bi zagotavljal popolno, učinkovito, pregledno in nadzorovano poplačilo zajamčenih terjatev vlagateljev v primeru stečaja borznoposredniške družbe oziroma druge osebe, ki ima dovoljenje za opravljanje investicijskih storitev in poslov, pravijo v vladi.

Ključne novosti, ki so v predlog zakona prenesene iz evropske zakonodaje, prinašajo predvsem obveznost trgovanja z izvedenimi finančnimi instrumenti na organiziranem trgu, zahteve po preglednosti za večji nabor finančnih instrumentov (emisijski kuponi), zahteve po preglednosti, ki veljajo pred in po trgovanju s finančnimi instrumenti (npr. objava podatkov o cenah finančnih instrumentov), zahteve, ki se nanašajo na algoritmično in visoko frekvenčno trgovanje, ter večje pristojnosti nadzornih organov in poenotenje sankcij, pojasnjuje vlada.

Z zakonom želijo tudi povečati zaščito vlagateljev. Kot pravi vlada, morajo investicijska podjetja namreč delovati v skladu z najboljšimi interesi strank, ki jim zagotavljajo investicijske storitve. Zaščititi morajo premoženje strank in zagotoviti, da so njihovi produkti oblikovani tako, da izpolnjujejo potrebe in ustrezajo končnim vlagateljem. Vlagatelji morajo prejeti obsežne informacije o ponujenih ali kupljenih produktih in storitvah. Poleg tega morajo investicijska podjetja zagotoviti, da se uspešnosti zaposlenih ne nagrajuje ali ocenjuje na način, ki je v nasprotju z interesi vlagateljev, še pojasnjuje vlada.

Direktiva Mifid 2 in spremljajoča uredba, ki sta začeli veljati januarja letos, na podlagi izkušenj iz minule krize nadgrajujeta pravila na trgu finančnih instrumentov. Namen je povečanje konkurenčnosti trgov finančnih instrumentov v EU z oblikovanjem enotnega trga za investicijske storitve in posle ter sočasno zagotavljanje visoke stopnje varstva vlagateljev pri vlaganju v finančne instrumente.

EU želi preprečiti morebitno ponovitev visoko tveganih špekulativnih poslov, ki so leta 2008 zamajali finančni sektor, to pa je pozneje vodilo v finančno in gospodarsko krizo. Ta se je najbolj poznala v ZDA in Evropi.

Ker Slovenija direktive še ni prenesla v svoj pravni red, ji je Evropska komisija 25. januarja izrekla drugi opomin.