c S

V javno razpravo predlog novele zakona o gasilstvu, ki izpolnjuje zaveze iz stavkovnega sporazuma

02.02.2018 14:57 Ljubljana, 02. februarja (STA) - Ministrstvo za obrambo je pripravilo in v javno obravnavo poslalo predlog zakona o dopolnitvi zakona o gasilstvu. Predlog predvideva nov dodatek za stalnost za poklicne gasilce. S tem je ministrstvo izpolnilo zaveze iz stavkovnega sporazuma, sklenjenega z gasilci 5. januarja letos.

Predlog zakona določa, da poklicnim gasilcem, ki skladno s sistemizacijo opravljajo operativne naloge gasilstva, za vsako začeto leto dela na taki dolžnosti nad pet let pripada dodatek za stalnost v višini 0,5 odstotka osnovne plače. Predlog hkrati določa, da se javnemu uslužbencu, ki je premeščen na delo v poklicno gasilsko enoto, za določitev dodatka za stalnost šteje tudi delovna doba v organu, iz katerega je premeščen, če je bil po predpisih in pod pogoji, ki veljajo za organ, iz katerega je premeščen, upravičen do dodatka za stalnost, so zapisali na ministrstvu za obrambo.

S predlaganimi dopolnitvami zakona o gasilstvu bo položaj poklicnih gasilcev glede dodatka za stalnost postal primerljiv z ostalimi uniformiranimi poklici, na primer policisti, pripadniki stalne sestave Slovenske vojske, pooblaščenimi uradnimi osebami po zakonu o izvrševanju kazenskih sankcij, so še dodali na ministrstvu.