c S

Vlada o priznanju Palestine predvidoma znova 16. februarja

02.02.2018 14:56 Ljubljana, 02. februarja (STA) - Vlada bo obravnavno vprašanja priznanja Palestine kot neodvisne in suverene države, ki jo je danes prekinila, nadaljevala 16. februarja, nakar bo sprejete sklepe in gradivo takoj posredovala odboru DZ za zunanjo politiko (OZP), je po seji vlade napovedal zunanji minister Karl Erjavec.

Kot je spomnil, je premier Miro Cerar že prejšnji teden zahteval dodatna poročila s strani različnih ministrstev o tem, kakšne učinke bi lahko imelo priznanje Palestine, in te analize zdaj še čakajo, zato so obravnavo danes prekinili.

Erjavec sicer ostaja prepričan, da bo, ko bo vlada to obravnavala, "sprejet pozitiven sklep", da se nadaljuje s postopkom priznanja, in da bo tudi v DZ nato zadostna podpora za priznanje - marca ali najkasneje aprila. Erjavec torej ne pričakuje, da bi lahko poročila ministrstev ocenila tako negativne posledice, da bi bilo treba postopek priznanja Palestine ustaviti.

Obenem je minister znova spomnil, da so na MZZ že decembra, ko se je vlada odločala o nadaljevanju postopka priznanja, od vseh relevantnih ministrstev pridobili poročila o morebitnih posledicah in iz njih je izhajalo, da kakšnih posebnih negativnih učinkov ni pričakovati. Cerar je kljub temu zahteval, da "se še bolj podrobno pregleda, da nas ne bi kaj presenetilo", in Erjavcu se "zdi prav, da se opravi še ta krog, da se še enkrat preveri".

Nova poročila zdaj pripravljajo vsa ministrstva, tudi gospodarsko in finančno. Zunanji minister ocenjuje, da kakih posebnih učinkov za slovensko gospodarstvo priznanje Palestine ne bi imelo, saj je sodelovanje z Izraelom relativno skromno, lani je znašalo zgolj 95 milijonov evrov. Tudi ministrstvo za finance je že javno povedalo, da kakšnih posebnih negativnih posledic ne ocenjuje.

"Seveda pa lahko pričakujemo določene reakcije," je še nadaljeval in kot primere teh navedel proteste pred slovenskim veleposlaništvom v Tel Avivu, negativno medijsko kampanjo, zlasti s strani izraelskih medijev, in upad obiska izraelskih turistov v Sloveniji.

Kar se političnih posledic tiče, verjetno nekaj časa ne bo političnega dialoga na najvišji ravni. Glede odnosov z drugimi državami minister napoveduje, da bodo države, ki so Palestino že priznale, "pozdravile morebitno priznanje" s strani Slovenije, s strani tistih, ki priznanju niso naklonjene, pa lahko pričakujemo "morda neko manjše nezadovoljstvo".

A kot je še nadaljeval, priznanje "ni stvar trgovine", ampak gre za to, da Slovenija tudi v svoji deklaraciji o zunanji politiki podpira pravico držav do samoodločbe. Poleg tega je Slovenija zelo aktivna, ko gre za humanitarno pomoč in rehabilitacijo otrok, nadaljnji zastoj v bližnjevzhodnem mirovnem procesu pa pomeni več žrtev in trpljenja, zlasti med otroci, starejšimi in ženskami na palestinski strani.

"Mislim, da ima Slovenija tu priložnost, da da nek pozitiven signal, ki bi lahko vzpodbudil, da bi se začel in nadaljeval mirovni proces," je dejal. Slovenija zasleduje stališče, da bi s priznanjem Palestine okrepila pogajalski položaj Palestine v mirovnem procesu in ga tako morda vzpodbudila.

Ta trenutek resda nobena druga članica EU ne razmišlja, da bi takoj začela postopek priznanja, zlasti ker menijo, da je treba dati še eno priložnost mirovnemu procesu. A če v mirovnem procesu še naprej ne bo napredka, bodo po besedah Erjavca zagotovo tudi druge šle po poti priznanja, pri čemer je izpostavil Francijo, Portugalsko, Veliko Britanijo, Belgijo, Luksemburg in Irsko.