c S

Koalicija za Rekom Slovenijo pozvala k imenovanju posebnega odposlanca

02.02.2018 14:20 Sarajevo, 02. februarja (STA) - Koalicija za ustanovitev Regionalne komisije za ugotavljanje dejstev o vojnih zločinih in drugih hudih kršitvah človekovih pravic na ozemlju nekdanje Jugoslavije (Rekom) je danes Slovenijo in Hrvaško pozvala, naj imenujeta posebna odposlanca za pripravo sporazuma o ustanovitvi Rekoma.

Posebne odposlance so pred tem imenovali že predsedniki Srbije, Črne gore, Makedonije in Kosova ter bošnjaški član predsedstva BiH. Zdaj je koalicija k temu pozvala še slovenskega predsednika Boruta Pahorja in hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović, ki sta predsednika držav članic Evropske unije.

Kot je sporočila koalicija, pozdravljajo pripravljenost večine voditeljev držav nekdanje Jugoslavije, da bi sporazum o ustanovitvi Rekoma podpisali julija letos na vrhu berlinskega procesa v Londonu, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Rekom je mišljen kot meddržavna komisija, ki naj bi delovala v okviru parlamentov držav zaradi ugotavljanja dejstev o vojni. Predvsem so usmerjeni na imena in okoliščine smrti ljudi, ki so izgubili življenja v vojnah na območju nekdanje skupne države v 90. letih prejšnjega stoletja.