c S

Brglez na Portugalskem tudi o Palestini

02.02.2018 14:15 Lizbona, 02. februarja (STA) - Predsednik slovenskega parlamenta Milan Brglez danes zaključuje dvodnevni obisk na Portugalskem. Med drugim se je srečal s portugalskim kolegom Eduardom Ferrom Rodriguesom, s katerim sta govorila o priznanju Palestine in predsedovanju Svetu Evropske unije leta 2021. Sestal se je tudi z drugimi visokimi predstavniki države.

Kot je po telefonu za STA pojasnil Brglez, Portugalska slovenska prizadevanja za priznanje Palestine spremlja s simpatijami. V tem trenutku sicer Lizbona "ne vidi možnosti, da bi priznanje bistveno obrnilo razmerje sil in pogajalski proces premaknilo z mrtve točke", je pojasnil. Dodal je, da bo verjetno Portugalska s priznanjem počakala pomembnejše države, njene aktivnosti pa bodo odvisne predvsem od ravnanja Francije.

Slovenska vlada je sicer danes prekinila obravnavo vprašanja priznanja Palestine kot neodvisne in suverene države. Vlada bo obravnavno nadaljevala po pripravi podrobnejše analize morebitnih posledic in učinkov priznanja na eni od prihodnjih sej.

Kot je povedal predsednik DZ, imata Slovenija in Portugalska zelo podobna stališča tudi glede dogajanja znotraj EU. Z gostitelji je govoril tudi o predsedovanju Svetu EU, državi bosta namreč skupaj z Nemčijo sestavljali trojko predsedstev. Trojka predsedstev določi dolgoročne cilje in pripravi skupen program, v katerem opredeli teme in najpomembnejša vprašanja, ki bodo v 18-mesečnem obdobju obravnavana na svetu. Na podlagi tega programa vsaka od treh držav pripravi lasten, podrobnejši 6-mesečni program.

Portugalska bo predsedovala v prvi polovici leta 2021, Slovenija pa v drugi polovici tega leta. Govorili so tudi o delitvi dela znotraj 18-mesečnega obdobja. Slovenija bo predvsem zagovarjala širitev oziroma nadaljevanje evroatlantske perspektive za države Zahodnega Balkana.