c S

Vodja Korzike od Pariza zahteva večja avtonomijo

02.02.2018 10:10 Ajaccio, 02. februarja (STA) - Francija se igra z ognjem, ko zavrača zahteve Korzike po večji avtonomiji, je za tiskovno agencijo Reuters dejal predsednik regionalne vlade Gilles Simeoni. Francoskega predsednika Emmanuela Macrona pa je pozval, naj bo odprt za dialog, ko ga bo obiskal prihodnji teden.

Simeoni je nadaljeval, da ko je bilo nacionalistično gibanje v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja v manjšini in je bilo nasilno, se je bila francoska vlada pripravljena pogovarjati z zamaskiranimi ljudmi. "Danes, ko predstavljamo večino in pravimo, da ni druge poti kot demokracija, pa se vlada ne premakne pri ničemer".

"To ni sprejemljivo," je dodal v intervjuju v Ajacciu, za njim pa sta viseli le zastava Korzike in Evropske unije, ne pa tudi Francije.

Korziški zagovorniki neodvisnosti so orožje odložili šele leta 2014, pred tem pa so v štirih desetletjih izvedli več kot 10.000 napadov.

Na decembrskih regionalnih volitvah so na Korziki slavili nacionalisti, ki se zavzemajo za večjo avtonomijo otoka. Po volitvah so zahtevali začetek pogovorov s Parizom o večji avtonomiji. Vsi pa so izključili zahtevo za neodvisnost.

Tako Simeoni kot predsednik korziškega parlamenta Jean-Guy Talamoni zahtevata uradno priznanje korziškega jezika in pravico do zavrnitve nakupa nepremičnin osebam, ki nimajo prebivališča na otoku.

Vlada v Parizu je sicer odprta za nekatere spremembe statusa Korzike, ki ima trenutno manj pravic kot na primer španska Katalonija, ampak so v Parizu že zavrnili simbolne zahteve, kot je vprašanje jezika. To pa je razburilo nacionalistične politike na Korziki, ki so prebivalce otoka pozvali k protestnemu shodu v soboto. Predvidoma v torek pa naj bi otok obiskal Macron.

"Nekateri ljudje mi bodo sedaj rekli, da če niti zmaga na volitvah ne pripomore k napredovanju pogovorov, zakaj smo ti dali mandat, to pomeni, da je demokracija pri kraju," je še dejal Simeoni v pogovoru.

Sam se sicer ne strinja, da je nasilje bolj učinkovito od volitev, ampak ve, da tako mislijo nekateri ljudje. Sam sicer ne želi izsiljevati vlade, ampak jo pozvati k odprtemu dialogu o političnih in gospodarskih možnostih za Korzičane.