c S

Policija hrvaškim ribičem poslala nove plačilne naloge zaradi kršitev na morju

02.02.2018 08:55 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Slovenska policija je hrvaškim ribičem za kršitve meje v Piranskem zalivu ta teden odposlala nove plačilne naloge, so danes za STA potrdili pri policiji. Števila nalogov niso navedli, sporočili so le, da gre za nadaljevanje izvrševanja zakonodaje v primeru kršitev, povezanih z nedovoljenim prestopom meje na morju.

Prvih 14 plačilnih nalogov je slovenska policija hrvaškim ribičem poslala v petek, ko so napovedali, da bodo s tem nadaljevali tudi v začetku tega tedna. Trije hrvaški ribiči so prejem skupno 14 slovenskih plačilnih nalogov potrdili v ponedeljek.

Iz Zagreba so danes sporočili, da se bo s predstavniki savudrijskih ribičev drevi ob 20. uri v Umagu sešel hrvaški minister za pravosodje Dražen Bošnjaković. Hrvaški premier Andrej Plenković je dejal, da se bodo natančno dogovorili o načinih ustrezne pravne pomoči hrvaškim ribičem, da ne bodo zaradi slovenskih plačilnih nalogov v slabšem položaju. Hrvaškim ribičem pa je sporočil, da so lahko mirni, ker bo hrvaška vlada trdno vztrajala pri vseh stališčih in obveznostih, ki jih je prevzela glede njihove zaščite.

Po navedbah Slovenske policije se kršitelju, ki po pravnomočno zaključenem prekrškovnem postopku ne poravna globe, predpisane za prekršek, lahko tudi zavrne vstop v Slovenijo.

V ponedeljek je tudi Hrvaška poslala prve kazni slovenskim ribičem za kršitev meje v Piranskem zalivu, ki so jih prejeli danes. Premier Miro Cerar je zatrdil, da zaradi tega ne bodo čutili posledic, zunanji minister Karl Erjavec pa je dejal, da hrvaška politika živi zunaj realnega sveta, saj pošilja kazni za ribolov slovenskih ribičev v slovenskem morju.