c S

Agencija Frontex začenja novo misijo v Sredozemskem morju

02.02.2018 08:51 Varšava/Bruselj/Rim, 01. februarja (STA) - Evropska agencija za zunanje meje Frontex bo Italiji pri nadzoru meja ter pri iskanju in reševanju migrantov v osrednjem delu Sredozemskega morja od danes pomagala v okviru nove operacije Temida. Ta se bo sicer bolj kot njena predhodnica, operacija Triton, osredotočala na boj proti terorizmu in čezmejnemu kriminalu, kot je tihotapljenje drog.

Kljub temu bodo nujna reševanja na morju ostala bistven del operacije, so zatrdili v agenciji Frontex. V okviru operacije Triton so od leta 2014 rešili na desettisoče življenj, samo lani 38.000, in to delo se bo nadaljevalo, so danes zatrdili tudi v Evropski komisiji. Območje dela Temide je določeno tako, da bo zajela migracijske tokove iz Alžirije, Tunizije, Libije, Egipta, Turčije in Albanije.

Italijanski mediji so sicer poročali, da migrantov, ki jih bodo v Sredozemskem morju rešili v okviru nove operacije EU, ne bodo vozili več samo v Italijo kot doslej, a teh poročil pri Frontexu zaenkrat niso ne potrdili ne zanikali. Italijanska vlada je sicer zaradi velikega števila prihodov že lani poleti zahtevala, da se rešene migrante vozi tudi v druga evropska pristanišča, ne le italijanska.

O tem, v katero pristanišče točno bodo prepeljali rešene migrante, naj bi od primera do primera odločali vsakokratni koordinacijski centri. V humanitarnih organizacijah se bojijo predvsem, da bi lahko migrante v prihodnje prevažali tudi do pristanišč držav, ki niso del EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Temida je v grški mitologiji boginja pravičnosti in reda. Je ena izmed Titanid, hči Urana in Gaje. Njena simbola sta tehtnica kot znak pravičnosti in meč.