c S

Posrednik ZN v Skopju ocenil napredek glede imena Makedonije

02.02.2018 08:49 Skopje, 01. februarja (STA) - Proces glede novega imena Makedonije napreduje, saj obstaja volja na obeh straneh, je danes ocenil posrednik ZN v zadevi Matthew Nimetz na obisku v Skopju. Po njegovem je sedaj pravi trenutek, da se najde rešitev in da državi ponovno vzpostavita prijateljstvo in sodelovanje, piše makedonska tiskovna agencija MIA.

"Verjamem, da obstaja rešitev, ki je možna, konsistentna. Obstajajo razlike glede stališč obeh držav, ampak sem optimist," je dejal Nimetz po srečanju z makedonskim zunanjim ministrom Nikolo Dimitrovom.

Dimitrov je ob tem dejal, da je vprašanje identitete državljanov zelo pomembno za Makedonce, saj se tudi nekateri Grki razumejo kot Makedonce. "Želimo si, da bi bilo vprašanje rešeno tako, da je dostojanstveno za obe državi," je dodal.

Makedonski minister je še dejal, da cenijo Nimetzovo podporo, vendar je prosil za pazljivost glede deljenja stališč z javnostjo, saj bi to po njegovem lahko otežilo pogajanja.

"Z naše strani je volja, upamo pa, da je volja tudi na drugi strani. Če obstaja način, ki spoštuje identiteto in dostojanstvo obeh strani, ga bomo našli," je dodal Dimitrov.

Za Grčijo predstavlja ime Makedonija del njene kulturne dediščine. Makedonija je tudi ime pokrajine na severu Grčije, ki naj bi bila središče antičnega imperija Aleksandra Velikega. Grška vlada ocenjuje, da se za uporabo tega imena s strani severne sosede dejansko skrivajo teritorialne težnje po delu grškega ozemlja.

Antično Makedonijo sicer skupaj tvorijo grška pokrajina Makedonija, nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, jugozahod današnje Bolgarije ter manjši deli Albanije in Srbije.

Zaradi spora, ki se vleče že vse od razpada Jugoslavije pred več kot četrt stoletja, Atene blokirajo nadaljnje približevanje Makedonije Evropski uniji in zvezi Nato, članica Združenih narodov pa je lahko postala le pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM).

Prizadevanja ZN, ki posredujejo v sporu med Atenami in Skopjem, doslej niso prinesla uspeha. Kljub temu so pogajanja, ki jih vodi Nimetz, zdaj dobila nov zagon, potem ko je makedonski premier Zoran Zaev sporočil, da je rešitev spora prioriteta njegove vlade in da so v ta namen pripravljeni tudi na večje kompromise kot doslej.

Pred časom je Nimetz stranema predlagal pet alternativnih imen - Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Zgornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija in Republika Makedonija (Skopje).