c S

Mayeva ne pristaja na zahteve EU glede pravic državljanov

02.02.2018 08:45 Peking, 01. februarja (STA) - Britanska premierka Theresa May bo izpodbijala zahtevo Bruslja, da bi morali imeti državljani EU, ki bodo v Veliko Britanijo prišli v t. i. prehodnem obdobju po brexitu, enake pravice kot tisti, ki so se tja preselili prej. Mayeva naj bi želela na ta način utišati kritike znotraj lastne stranke, da je preveč popustljiva do Bruslja.

Zunanji ministri 27 držav članic EU so prejšnji teden na zasedanju v Bruslju potrdili izhodišča za nadaljnja pogajanja o brexitu, ki so osredotočena na prehodno obdobje in naj bi se zaključila nekje do marca.

Velika Britanija naj bi v prehodnem obdobju ostala del enotnega trga in carinske unije, v zameno pa bo morala spoštovati vsa evropska pravila, medtem ko pravice do odločanja v EU ne bo več imela. To obdobje - obdobje od predvidenega izstopa Velike Britanije iz EU konec marca prihodnje leto do uveljavitve sporazuma o novem partnerstvu - naj bi sicer trajalo 21 mesecev oz. do konca leta 2020.

Kot danes piše Financial Times, je bila britanska premierka osupla nad zahtevo ministrov, da morajo biti vsem državljanom EU - tudi tistim, ki bodo na Otok prišli po brexitu - na Otoku do konca leta 2020 zagotovljene vse pravice državljanov - vključno s časovno neomejeno pravico do bivališča (ne glede na nove zahteve po dovoljenju za delo, ki bi jih uvedla Velika Britanija), dostopom do izobraževanja, pravico do izplačila otroških dodatkov za otroke v tujini in drugimi pravicami do socialnega varstva.

Na Mayevo naj bi vse bolj pritiskali evroskeptiki v njeni konservativni stranki, ki se jim zdi nesprejemljivo, da bi država v prehodnem obdobju pristala na podrejen oziroma "vazalen" status.

Mayeva, ki se trenutno mudi na obisku na Kitajskem, je medtem že tudi potrdila, da se ji omenjena zahteva Bruslja ne zdi sprejemljiva. Tisti, ki v Veliko Britanijo pridejo v času, ko je ta članica EU, imajo po njenem upravičeno "določena pričakovanja" in jim je treba zagotoviti vse pravice. To pa ne velja nujno tudi za tiste, ki bodo na Otok prispeli po marcu 2019. Zanje "bo to drugače, saj bodo prihajali v Veliko Britanijo, za katero bodo vedeli, da ni več članica EU", je dejala Mayeva in dodala, da bodo njihove pravice še predmet pogajanj.

Kot na svoji spletni strani piše Deutsche Welle, so besede Mayeve že sprožile oster odziv v Bruslju. Da pravice državljanov EU v prehodnem obdobju ne morejo biti predmet pogajanj, je za britanski časnik Guardian poudaril Guy Verhofstadt, glavni pogajalec Evropskega parlamenta o brexitu: "Ne bomo pristali, da bi obstajala dva različna sklopa pravic za državljane EU (...) Če naj tranzicija uspe, mora pomeniti nadaljevanje obstoječega pravnega reda EU brez izjem."

Po nekaterih ocenah bi se lahko na Otok do konca leta 2020 priselilo še več kot milijon državljanov EU, zato gre za politično zelo občutljivo vprašanje, še piše FT.