c S

Slovenski ribiči dobili kazni iz Hrvaške

02.02.2018 07:36 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Slovenski ribiči so danes prejeli prve kazni iz Hrvaške zaradi prečkanja sredinske črte v Piranskem zalivu. Premier Miro Cerar je zatrdil, da zaradi tega ne bodo čutili posledic, zunanji minister Karl Erjavec pa je dejal, da hrvaška politika živi zunaj realnega sveta, saj pošilja kazni za ribolov slovenskih ribičev v slovenskem morju.

Ribič Silvano Radin je za STA povedal, da je danes dobil šest plačilnih nalogov s po 15.000 kunami kazni (skoraj 2000 evrov), torej v skupni vrednosti skoraj 12.000 evrov. Poleg Radina naj bi plačilne naloge dobil vsaj še en ribič.

Radin je pojasnil, da so mu kazen odredili na podlagi kršitve hrvaškega zakona o nadzoru državne meje in zakona o schengenski meji, ker da je ribaril v bližini sredinske črte v Piranskem zalivu oz. na hrvaški strani te črte, ki je za Hrvaško tudi meja med državama v Piranskem zalivu.

V enem od plačilnih nalogov so tako zapisali, da je "v teritorialnem morju Hrvaške" opravljal gospodarski ribolov. Navedli so tudi točne koordinate, kje se je takrat nahajal in kje so se nahajali policisti, ki so ga identificirali. Ribaril da je, ne da bi nameraval opraviti mejni nadzor. Prav tako ni bilo ugotovljeno, ali je imel hrvaško dovoljenje za ribolov. Zapisali so, da je bil opozorjen, hrvaško teritorialno morje pa potem zapustil brez ustavljanja.

Radinovemu podjetju je za to kot pravni osebi izrečena kazen v višini 10.000 kun (1330 evrov), njemu kot odgovorni osebi v podjetju pa še 5000 kun (660 evrov) kazni. Podobna vsebina je navedena tudi v ostalih petih plačilnih nalogih. Izdali so mu jih za ribarjenje 18. decembra, 29. decembra in 3. januarja po dvakrat.

Radin je napovedal, da kazni ne bo plačal, saj je lovil v morju, ki je po arbitražni razsodbi pripadlo Sloveniji. "Od arbitražne razsodbe nisem šel več čez arbitražno mejo. Prej sem še hodil lovit precej južneje, od takrat naprej pa sem spoštoval arbitražno mejo in nisem šel več čez," je povedal Radin.

Ravnal bo v skladu s priporočili kmetijskega ministrstva in kontaktiral odvetniško pisarno Senjak iz Pulja, kot je to navedeno na spletnih straneh ministrstva.

Slovenija se je namreč tudi z novim zakonom o ribištvu zavezala, da bo zagotovila vso pravno pomoč slovenskim ribičem, zoper katere je pred organi Hrvaške uveden prekrškovni ali kazenski postopek kljub opravljanju te dejavnosti v skladu z arbitražno razsodbo. Obenem bo Slovenija krila tudi stroške, ki bodo nastali v zvezi s pravno pomočjo in temi postopki.

Odvetnik Ivan Senjak iz Pulja je v izjavi za Radio Slovenija pojasnil, da sta po njegovih informacijah zaenkrat plačilne naloge dvignila dva slovenska ribiča. Dogovorili so se, da še počakajo, če bo v petek tovrstno pošto dobil še kdo, nato bi se predvidoma v nedeljo sestali, da bi mu ribiči dali pooblastila za zastopanje, v ponedeljek pa bi oddal ustrezne pritožbe na te plačilne naloge.

Kot je v ponedeljek sporočila hrvaška policija, so odposlali enajst kazni slovenskim ribičem, ker naj bi kršili državno mejo v Piranskem zalivu.

Premier Cerar je na Brdu pri Kranju ob robu srečanja slovenske in srbske vlade zagotovil, da slovenski ribiči ne bodo čutili nobenih posledic glede kazni.

"Z interventnim zakonom smo poskrbeli za vso pravno varnost tudi naših ribičev. V primeru, če bo prišlo do kakršnekoli motnje v njihovem delu, torej ko bodo ribarili ali če bo prišlo do kakšnih izrečenih kazni na hrvaški strani, jim je zagotovljena (...) vsa pravna pomoč in sredstva na strani naše države, s katerimi bomo pokrili njihove stroške in vse tisto, kar bi jih bremenilo," je dejal.

Zunanji minister Erjavec pa je dejal, da je "zelo neprijetno, da hrvaška politika živi zunaj realnega sveta, ker očitno pošilja kazni za ribolov slovenskih ribičev v slovenskem morju".

"Bliža se tudi turistična sezona in takšne poteze Hrvaške so povsem neumestne, nepotrebne, nezakonite", in kažejo, da hrvaška politika ni zrela za EU in njene standarde, je dejal in zagotovil, da bo "slej kot prej Hrvaška plačala tisto, kar mora, tudi sodne stroške, ki jih je Slovenija založila v arbitražnem postopku". To pričakuje po tem, ko bo "Evropska komisija pogledala slovensko tožbo proti Hrvaški, ki bo vložena v roku 14 dni".

Iz Evropske komisije so za STA sporočili, da današnjih zapletov z ribiči ne komentirajo. So pa znova pozvali obe strani, naj nadaljujeta dialog na vseh ravneh na konstruktiven način, obenem pa naj se izogneta kakršnim koli dejanjem, ki bi škodili dvostranskim pogovorom.

Hrvaška je kazni poslala, potem ko je prejšnji teden kazni zaradi prestopa meje hrvaškim ribičem poslala Slovenija. Ti se bodo sicer po napovedih drevi ob 20. uri sestali s hrvaškim pravosodnim ministrom Draženom Bošnjakovićem.