c S

Izteka se drugi javni poziv k prijavi za namestnika predsednika KPK

02.02.2018 09:06 Ljubljana, 02. februarja (STA) - Danes je še zadnji dan za prijavo kandidatur za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Gre za drugi javni poziv predsednika republike Boruta Pahorja za prijavo kandidatur za namestnika KPK, saj po prvem pozivu ni izbral nobenega od kandidatov, ki mu jih je v izbor posredovala izbirna komisija.

Pahor novega namestnika KPK imenuje zgolj izmed kandidatov, ki mu jih bo posredovala izbirna komisija. Ta bo predsedniku republike seznam primernih kandidatov posredovala v 14 dneh po zaključenem javnem pozivu, Pahor pa bo imel nato še 30 dni časa za odločitev.

Javni poziv določa, da mora biti kandidat državljan Slovenije, imeti mora najmanj izobrazbo, pridobljeno po študijskih programih druge stopnje, deset let delovnih izkušenj ter ne sme biti pravnomočno obsojen na zaporno kazen.

Kot je še zapisano v pozivu, mora biti namestnik predsednika KPK oseba, za katero je na podlagi dosedanjega dela, ravnanja ali vedenja možno utemeljeno sklepati, da bo funkcijo opravljal zakonito in v skladu s pravili stroke. Zaželeno je, da kandidati predložijo tudi vizijo delovanja KPK.

Izbirno komisijo bodo tako kot v prvem javnem pozivu tudi tokrat sestavljali poslanec SMC in predsednik mandatno-volilne komisije Mitja Horvat, profesor na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru Benjamin Flander, podpredsednica Sodnega sveta Jana Petrič, član Uradniškega sveta Albin Igličar in Katarina Bervar Sternad iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij.

Namestnik predsednika KPK bo imenovan za dobo petih let. Funkcija se je izpraznila po tistem, ko je Alma Sedlar septembra lani nepreklicno odstopila.