c S

Zamenjava v vrhu NSi bi po mnenju analitikov lahko pomenila izboljšanje odnosov na desnici

01.02.2018 15:00 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Politika NSi se po zamenjavi v vrhu NSi, kjer je po odstopu Ljudmile Novak z mesta predsednice vodenje prevzel Matej Tonin, verjetno ne bo bistveno spremenila, ocenjuje novinarka in publicistka Tanja Starič. Se pa strinja s poklicnim kolegom Petrom Jančičem, da bi morda lahko pomenila izboljšanje odnosov med strankami na desnici.

Po besedah Staričeve je ključno vprašanje, v kolikšni meri odhod Novakove pomeni tudi spremenjeno smer politike NSi. Glede na to, kdo je v vodilni ekipi stranke danes, se ta smer ne bo spremenila. Tonin je bil namreč že zdaj tako rekoč desna roka Novakove, saj je bil kot vodja poslanske skupine na drugem najmočnejšem položaju v stranki. Zato te poteze, kljub temu, da so jo v NSi potegnili le nekaj mesecev pred volitvami, ne ocenjuje kot tako zelo tvegane. "Tonin ni revolucija v stranki, ampak je evolucija," je pojasnila.

Po drugi strani pa nov človek po njenih besedah pomeni "nov veter". Zato je po mnenju Staričeve na mestu vprašanje, ali se lahko zgodi, da bi na prihodnjih volitvah zmagala SDS, ne bi pa mogla sestaviti vladne koalicije. Odhod Novakove morda pomeni, da se bodo karte premešale na novo in da takšno sodelovanje ni čisto izključeno, ne glede na Toninov kritičen odnos do SDS.

V tem Staričeva poleg razmeroma slabega rezultata Novakove na volitvah za predsednika republike vidi tudi enega od razlogov za menjavo. Je pa tudi logično, da struja mlajših politikov, ki je bila že ves čas precej močna, zdaj stopa v prvo vrsto, je pojasnila.

Dosedanja politična zgodovina Tonina sicer kaže, da je zelo ambiciozen, do določene mere prepričljiv. Zdaj je dobil svojo priložnost, ni pa ta hip še mogoče reči, ali "bi lahko prevzel funkcijo nekega potencialnega prvaka na desnici", je dejala.

Pred volitvami se sicer lahko zgodi, da bo v stranki precej naporno oz. da bo prihajalo do različnih stališč. Bo pa menjava po mnenju Staričeve verjetno uspešna, če jim stranko do volitev uspe "obdržati v enem kosu", je še dejala. Prav tako pa bo stabilnost Toninovega položaja odvisna od mnenja uveljavljenih članov stranke, ki so bili v preteklosti do politike mlajše struje zadržani.

Tudi Jančič je ocenil, da je bil Tonin, ki je veliko mlajši od Novakove, že do zdaj zagotovo najtesnejši sodelavec Novakove, bil je tudi vodja poslanske skupine, kar ne more biti vsak. Spomnil je tudi, da je Novakova zaščitila Tonina ob glasovanju, ko je Toninov glas pretehtal za to, da so se ohranili zakonski privilegiji nekdanjega predsednika republike.

Jančič takšne odločitve v NSi ni pričakoval, dodal pa je, da je bila stranka v javnomnenjskih raziskavah na robu tega, ali bo sploh prišla v parlament in da je najbrž razlog za zamenjavo tudi v tem, da iščejo bolj zanesljivo pot. Tudi rezultat Novakove na predsedniških volitvah, kjer je prejela 7,24 odstotka glasov, je bil po Jančičevih besedah najbrž neko razočaranje. Če bi dosegla več kot 10 odstotkov, bi bila zgodba drugačna, je ocenil.

To, da se je stranka za menjavo v vrhu odločila pol leta pred volitvami, po Jančičevem prepričanju zagotovo pomeni, da je njihov namen, da na volitvah dosežejo več. Ali bo Toninu to uspelo, bo pokazal čas, je dejal. Tonin je sicer po njegovih besedah mlad in izkušen politik, simpatičen in pameten, ima nekaj izkušenj iz tujine, v parlamentu pa je sodeloval pri načrtovanju dela in na področju obrambe.

Kako bo ravnal kot predsednik stranke, pa je po Jančičevih besedah še prezgodaj ocenjevati, prav tako, kako se bodo ljudje odzvali.

Jančič upa, da zamenjava v vrhu NSi pomeni izboljšanje odnosov med strankami na desnici, saj so bili ti zadnje čase desnemu bloku precej v sramoto. Ali jih bo novi predsednik izboljšal, bo pokazal čas, je dejal Jančič in poudaril, da tu ni samo enega krivca in da to ne bo odvisno samo od Tonina, da pa lahko sprememba v vrhu gotovo olajša spremembe v odnosih. Ob tem je dodal, da je sicer to tudi stvar strategije, saj da se lahko stranka tudi odloči za spopade, če ocenjuje, da ji ti koristijo.