c S

Bruselj ustanavlja opazovalno skupino in forum za blockchain

01.02.2018 14:58 Bruselj, 01. februarja (STA) - Evropska komisija je danes s podporo Evropskega parlamenta, ki ga zastopa poslanec Evropskega parlamenta Jakob von Weizsäcker, odgovoren za nedavno poročilo o virtualnih valutah, ustanovila opazovalno skupino in forum EU za blockchain oz. blokovne verige. Te lahko, kot ocenjujejo v Bruslju, pomagajo povečati sledljivost in varnost.

Opazovalna skupina in forum bosta izpostavila ključne dosežke tehnologije blokovnih verig, spodbujala evropske akterje in okrepila evropsko sodelovanje z več deležniki, vključenimi v dejavnosti v zvezi z blokovnimi verigami, so sporočili iz Bruslja.

Podpredsednik komisije za enotni digitalni trg Andrus Ansip je povedal, da tehnologije, kot so blokovne verige, lahko pomagajo zmanjšati stroške ter hkrati povečati zaupanje, sledljivost in varnost. Imajo ogromen potencial za povečanje varnosti družbenih in ekonomskih transakcij prek spleta, saj varujejo pred napadi in odpravljajo potrebo po posredniku.

"Izkoristiti želimo številne talente in izvrstna zagonska podjetja v Evropi ter postati regija, ki bo po razvoju in naložbah v uvajanje blokovnih verig vodilna v svetu," je dejal.

Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov, pa je dodal, da so blokovne verige ena izmed številnih tehnologij, ki prinašajo digitalne inovacije, in imajo potencial, da korenito preoblikujejo finančne storitve in trge. "Opazovalna skupina in forum za blockchain bosta spremljala razvoj in služila kot vir informacij za oblikovanje naših politik," je ocenil.

Opazovalna skupina in forum EU za blockchain bosta aktivno pomagala Evropi, da izkoristi nove priložnosti, ki jih prinašajo blokovne verige, pridobi strokovno znanje in postane vodilna na tem področju. Zbirala bosta informacije, spremljala in analizirala smeri razvoja, se ukvarjala z izzivi in raziskovala družbeno-gospodarski potencial blokovnih verig.

Omogočala bosta čezmejno sodelovanje pri praktičnih primerih uporabe, tako da bosta združevala najboljše evropske strokovnjake in spodbujala odprt forum, v katerem strokovnjaki za blokovne verige, inovatorji, državljani, deležniki iz industrije, javni organi, regulatorji in nadzorniki razpravljajo o novih zamislih ter jih razvijajo in se tako na odprt način učijo drug od drugega ter prispevajo v duhu odprtega sodelovanja.