c S

V EU lani že drugo leto zapored upadlo število prošenj za azil

01.02.2018 14:56 Bruselj, 01. februarja (STA) - Zadnji podatki Evropskega azilnega podpornega urada (EASO) kažejo, da je lani znatno upadlo število prošenj za azil v EU. V državah EU, na Norveškem in v Švici je bilo lani vloženih 706.913 prošenj za azil, kar je 43 odstotkov manj kot leta 2016. Število prošenj za azil tako upada že drugo leto zapored, so danes sporočili iz Bruslja.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je povedal, da lanski znaten upad prošenj za azil odraža splošno zmanjšanje števila novih prihodov v EU. Skupna prizadevanja povezave v zadnjih letih za boljše obvladovanje migracij in zaščito meja kažejo rezultate, EU pa bo še naprej ostala celina, kjer vladajo solidarnost, odprtost in toleranca. "Vendar moramo za to ukrepati skupaj in na bolj obvladljiv način," je še dodal komisar.

Lani je v EU za azil zaprosilo največ Sircev, ki so vložili 98.000 prošenj, nato po številu prošenj sledijo Iračani, Afganistanci in Nigerijci, ki so vložili po okoli 40.000 prošenj.

V Evropi so lani odločili o približno 981.000 prošnjah za azil, kar je 13 odstotkov manj kot leta 2016. Odobrili so 40 odstotkov prošenj. Ob koncu lanskega leta je ostalo 462.532 prošenj, ki jih niso še obravnavali.

EASO je danes predstavil tudi nov interaktivni portal z informacijami in podatki o trendih na področju azila v EU.