c S

Ob obisku srbske vlade tudi srečanje gospodarstvenikov

01.02.2018 14:52 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Srbsko premierko Ano Brnabić, ki je danes na obisku v Sloveniji, poleg vladne spremlja tudi gospodarska delegacija. Podjetniki obeh držav so se srečali na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), kjer bodo na panelih in bilateralnih sestankih izmenjali mnenja in predloge. Nagovorila jih bosta tudi Brnabićeva in slovenski premier Miro Cerar.

Zbrane sta nagovorila generalna direktorica GZS Sonja Šmuc in predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Poudarila sta, da imata državi dobre odnose, gospodarsko sodelovanje je intenzivno in razvejano. V desetih mesecih lanskega leta je blagovna menjava dosegla 1,1 milijarde evrov, kar je 7,3 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2016, ko sta državi zabeležili rekordno blagovno menjavo v zadnjih desetih letih.

V Srbiji je registriranih največ slovenskih podjetij v tujini, več kot 1500. Srbija je druga največja prejemnica slovenskih neposrednih naložb, ki so konec leta 2016 znašale 1,01 milijarde evrov. Izzivi in priložnosti za nadaljnji razvoj po njunih besedah kljub vsemu ostajajo, zato so dogodki, kot je današnji, dobrodošli za dodatno izboljšanje sodelovanja.

Dobro poslovno okolje obeh držav je izpostavil tudi direktor poslovanja s ključnimi komitenti v NLB Andrej Lasič, ki je poudaril predvsem konstantno in stabilno rast ter zniževanje javnega dolga. Med investicijami je kot zelo pomembne navedel predvsem tiste na področju gradbeništva in v javno infrastrukturo, kot je posodobitev železniškega omrežja.

Bančni sistem je v Sloveniji stabilen, kreditiranje podjetij je znova oživelo, ob tem pa se je zmanjšal delež slabih posojil. Zelo podobne so razmere v srbskem bančnem sistemu, je povedal.

Gospodarstveniki sicer danes sodelujejo na petih ločenih panelih, na katerih razpravljajo o digitalizaciji, okolju, turizmu, pogojih za startupe ter elektro in kovinski industriji. Udeležili se jih bodo nekateri ministri obeh držav, ob zaključku pa se bosta zbranim pridružila tudi Cerar in Brnabićeva ter jih nagovorila.

Obisk pomeni nadaljevanje rednega in intenzivnega dialoga na visoki politični ravni ter četrto srečanje vlad, ki sta jih državi uvedli s ciljem krepitve sodelovanja na resornih področjih in postopnega reševanja odprtih vprašanj. Prvo srečanje vlad je bilo oktobra 2013 v Srbiji, drugo februarja 2015 v Sloveniji ter tretje oktobra 2016 v Srbiji.

V prvem delu dneva so se člani obeh vlad na Brdu pri Kranju sestali na skupni seji, na kateri so pregledali uresničevanje dogovorov in sporazuma o nasledstvu ter govorili o odprtih vprašanjih in možnostih za poglobitev sodelovanja. Cerar in Brnabićeva sta se sestala tudi na dvostranskem srečanju.

Po udeležbi na poslovnem srečanju bo srbsko premierko sprejel še predsednik republike Borut Pahor. Za Brnabićevo, ki kot prva premierka srbsko vlado vodi od junija lani, je to prvi delovni obisk v Sloveniji.