c S

Srbskim delavcem v Sloveniji s podpisom sporazuma večja pravno varnost

01.02.2018 13:17 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je s srbskim kolegom Zoranom Đorđevićem danes podpisala sporazum, ki bo pripomogel k večji pravni varnosti srbskih delavcev migrantov. Med drugim so v sporazumu določeni pogoji zaposlovanja, postopki za izdajo dovoljenja za vstop na slovenski trg dela in dolžnosti delodajalcev do delavcev migrantov.

Državljani Srbije so po številu zaposlitev v Sloveniji na drugem mestu, za državljani BiH, s katerimi je Slovenija sporazum o zaposlovanju že podpisala. Izkušnje po podpisu sporazuma z BiH so zelo dobre, saj se je bistveno izboljšal način zaposlovanja delavcev migrantov v Sloveniji ter v veliki meri prispeval k njihovi večji pravni varnosti, saj je prekinil sporne prakse slovenskih delodajalcev, so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

"Danes smo podpisali podoben sporazum o zaposlovanju tudi za državljane Srbije v Sloveniji. S podpisom sporazuma urejamo trg dela, skrbimo za pravno varnost migrantov, odgovarjamo na demografske kazalce v Sloveniji in skrbimo za potrebe slovenskega gospodarstva po delovni sili, ki jo, kot vemo, v nekaterih panogah že primanjkuje," je dejala ministrica.

Verjame tudi, da bodo izkušnje z zaposlovanjem srbskih državljanov po podpisanem sporazumu še boljše. "Saj bomo delavcem migrantom s tem zagotovili večjo pravno varnost, jim omogočili lažje vključevanje v družbo, delodajalci pa bodo zdaj hitreje in lažje prišli do potrebnega kadra," ocenjuje Kopač Mrakova.

V sporazumu so določeni pogoji zaposlovanja, postopki za izdajo dovoljenja za vstop na slovenski trg dela, kot tudi dolžnosti delodajalcev do delavcev migrantov, spodbujanje za njihovo vključitev v družbo in pogoji za vrnitev.

Zaposlujejo pa se lahko tisti državljani Srbije, ki so že na voljo na trgu dela v Srbiji. Odstopanje od tega splošnega pravila je omogočeno tistim visoko strokovnim delavcem migrantom, ki jih bodo delodajalci želeli zaposliti in jih za to delo tudi primerno plačati. Sezonski delavci, ki bodo v Sloveniji zaposleni, se bodo načeloma morali vrniti v državo izvora, razen v primeru, da bi želeli nadaljevati zaposlitev pri istem delodajalcu, pri katerem so opravljali že sezonsko zaposlitev.

S protokolom bo natančneje določen postopek izbire kandidatov in način sodelovanja med pristojnimi organi držav pogodbenic. Delavcu migrantu se bo izdalo dovoljenje za obdobje treh let.

Delodajalci morajo za prvo leto zaposlitve z delavcem migrantom skleniti pogodbo o zaposlitvi najmanj za eno leto. Delodajalec ima tudi možnost uvedbe poskusnega dela.

Po prvem letu se delavcu migrantu na podlagi dovoljenja omogoči prost dostop do trga dela, saj delavec migrant po enem letu ne bo več vezan na enega delodajalca in si bo lahko poiskal boljšo zaposlitev, še navajajo na ministrstvu.